Ölrecension: Dupont Moinette Biologique

, , Inga kommentarer
Brasserie Dupont är måhända mest kända för sin närmast stildefinierande Saison och nyårsskålen Avec les Bons Voeux men de gör förstås också flera andra öl, varav två dyker upp på storflaska nu i vårsläppet. Dels Cervesia och dels Moinette Biologique. Här är en recension av den senare.

Denna öl kommer i båda små och stora flaskor och det är alltså en flaska på 75 cl som släpps på Systembolaget. Jag sprang däremot på en liten flaska på 25 cl under mitt senaste besök i Danmark och det är också denna som är recenserad.

Den sitter fint blekgul i glaset med ett stort fluffigt vitt skum och hela utseendet skriker "belgisk" på något vis. Bra så! Doften är kryddig, med både en lätt pepprighet från jäsningen och en örtig ton från vad jag förmodar är torrhumling. Det fnns även toner av citronskal, honung och surdegsbröd.

Det finns en lätt honungssötma i smaken som annars är frisk med mer småkryddiga och lite jästiga toner innan det drar mot citronjuice. Ett litet uns funkighet dyker också upp tillsammans med en mysig fruktighet och inslag av hö. Många subtila små nyanser i denna öl, samtidigt som alkoholhalten på 7,5 % är väl dold.

3168 flaskor av Dupont Moinette Biologique dyker alltså upp på 75-centilitersflaska på Systembolaget (Art.nr. 11843) den 1 april och kommer då att kosta 66 kr styck. Inget dumt köp om man gillar de ljusa belgarna, särskilt inte nu när våren börjar smyga sig fram igen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar