Lokalkollen: SjöCrona Blond från Kristianstads Bryggeri

, , Inga kommentarer
SjöCrona Blond är premiärölet från tämligen nystartade Kristianstads Bryggeri, som startar med en belgisk inriktning. I en tid då american pale ale och IPA är ett givet inslag i nästan alla nya bryggeriers uppställningar börjar Kristianstads med en belgisk blond. 

Det är inte bara deras första öl som går i belgisk stil. Det andra ölet, som kommer lokalt på Systembolaget i april, blir en tripel. Men låt oss gå tillbaka till SjöCrona Blond. Den är brygd med pilsner-, münchner- och carapilsmalt, humlad med Magnum och Saaz och därefter jäst med belgisk jäst (duh) för att till sist landa på 6 %. Som synes på bilden har de också valt en spännande etikettlösning med en liten pappbit som sitter i ett snöre runt halsen och med datummärkning på en "prislapp" på flaskbottnen. Innovativ men kanske något opraktisk lösning?

Nåväl, själva ölen luktar såklart typiskt belgiskt med lite drag av skumbanan och en påtaglig jästighet blandat med mildare toner av tuggummi och en diffus kryddighet.

Smaken är mildare än doften och närmast en aning tunn. Å andra sidan hålls estrarna på en lagom nivå vilket jag inte alltid tycker är fallet hos andra öl i denna stil. Överlag följer smakerna samma spår som dofterna men i en mildare och nästan krämig tappning.

Det finns flera delar av denna öl jag uppskattar, samtidigt ser jag också flera punkter där den kunde varit något snäpp vassare. Särskilt den där lite tunna känslan, för mig hör den inte riktigt hemma i ett öl på 6 %. Å andra sidan, som första öl är det inte så dumt. Det ska bli spännande att se vilken plats ett belgoinfluerat bryggeri kan ta på den svenska ölkartan.

Den recenserade flaskan var ett varuprov

0 kommentarer:

Skicka en kommentar