Glastest: Veteöl - Spiegelau vs Hopfensee

, , 2 kommentarer
Hopfensee till vänster, Spiegelau till höger
Det är dags för ett nytt glastest, den här gången mellan två weissbiersglas. Jag har provat weissbier i veteölsglas mot weissbier i andra typer av glas förut och det gjorde definitivt skillnad till weissbierglasets fördel. Frågan är nu om det är någon skillnad mellan två olika weissbierglas.

De två tävlanden i detta glastest är dels Spiegelaus veteölsglas som finns att köpa både i tvåpack och som en del av deras paket "Beer Classics" på t ex Cervera och dels ett så kallat Hopfensee Weissbierglas, ett glas med en "räfflad" insida, som jag fått ett recensionsexemplar av från barshopen.com.

Den mest påtagliga skillnaden mellan dessa två glas är vikten. Spiegelauglaset har tunt glas och är både lätt och balanserat. Hopfensee glaset har något tjockare glas och framförallt en rejäl glasklump till fot vilket gör det tyngre och baktungt. Vad man föredrar är förstås en smaksak. Jag har fastnat för lättheten i Spiegelaus glas, men det är också något jag vant mig in vid efter två år med deras glas som standardglas hemma. Trots att de bara diffar en millimeter i höjd är det mindre totalvolym (ca ½ dl) i Hopfensee, vilken även det är den solida fotens förtjänst. En halvliter weissbier med bra skumkrona går helt enkelt mer bekvämt ner i Spiegelaus glas.

Hopfensee till vänster, Spiegelau till höger

När ölen, en Schneider Mein Grünes valdes som testöl, väl är i glaset är de sensoriska skillnaderna betydligt mindre än de fysiska skillnaderna mellan glasen. Räfflorna i Hopfensee, som är rätt snygga när glaset är tomt, går för övrigt inte att urskilja när glaset är fullt. Utseendemässigt finns en mindre skillnad i skummets utseende, det är tätare och krämigare i Spiegelauglaset och med fler medelsmåbubblor insprängda i det annars krämiga skummet i Hopfenseeglaset.

Dofterna från de två glasen går inte att skilja från varandra varken när ölet är nyupphällt eller efter några klunkar. Båda två lyfter fram ölets karaktär väldigt bra dock, med tydliga men milda drag av kryddnejlika, lite skumbanan och nybakt vetebröd.

Smakupplevelsen har några mindre skillnader mellan glasen. Mest anmärkningsvärt är att ölen känns något lite tunnare i Hopfensee. Överlag bjuder båda glaset på en krämig weissbier där smakerna lyfts fram på rätt sätt utan att sticka iväg för mycket åt något håll. Jag hade (återigen) glömt bort hur gott weissbier kan vara men påmindes rejält av detta prov och för mig visar det också att det gör skillnad att servera dem i weissbierglas.

Står man och väljer mellan dessa två glas är det designen man bör låta fälla avgörandet, för deras skillnader i den sensoriska upplevelsen är väldigt små. Prisskillnaden är dessutom hyfsat liten (dock säljs Spiegelau vad jag vet bara i tvåpack). Vill man ha ett lätt eller tungt glas? Balanserat eller bottentungt? Räfflad eller slät yta? Det tunnare glaset i Spiegelauglaset gör det nog lite lättare att ha sönder. Å andra sidan, den tunga botten i Hopfensee gör att det lättare välter när det står upp och ner i en diskmaskin eller ett diskställ.

2 kommentarer:

  1. Hallå! Är ute och letar veteölsglas och läste ditt inlägg! Hittar inga 50cl glas i 2-pack och klurar lite på ifall det är 70cl glas du har där? Använder man 70cl glas till 50cl veteöl eller är det något jag missar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det veteölsglaset från Spiegelau håller 70 cl. Det är veteölsglaset som de listar här: https://www.spiegelau.com/en/products/glass-collections/detail/beer-classics/

      Radera