Ölrecension: Crooked Stave Hop Savant Galaxy

, , Inga kommentarer
Crooked Stave brygger alltid öl med tydlig jästkaraktär som i sin tur ofta har tydliga inslag av brettanomyces. I Hop Savant får dessa smaker sällskap av en rejäl dos humle som bjuder upp till en riktig svängom för smaklökarna. 

Hop Savant kommer i några olika varianter som är humlade på olika vis och det här är alltså den Galaxyhumlade varianten.

Doften är intensivt och väldigt nyanserat fruktig med tydliga drag från både humling och jäsning. Här finns funk och lite fenoler, citroner och mandariner, vetebröd och ek. En doft med så många lager att man nästan blir snurrig.

Smaken är lätt syrlig och juicigt fruktig, med massor av ananasaktig fruktkaraktär från bretten toppat med Galaxyhumlens mer melonliknande och piggare fruktighet. Det finns en liten funkighet men det handlar så mycket om frukten att man lätt glömmer bort det. Smaken är torr men upplevs nästan som direkt söt med all dess fruktighet. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det är så annorlunda mot en IPA's fruktighet.

Mycket spännande, mycket smakrik, mycket lättdrucket och mycket bra öl där man lockat fram en brettkaraktär som spelar så otroligt bra med humlen. Det är lätt att identifiera dem var för sig men det är omöjligt att känna var den ena slutar och den andra tar vid. Snyggt!

I all eufori ska det väl tilläggas att jag även smakat denna mitt i en provning och hade då inte samma upplevelse som när jag hällde upp hela flaskan till mig själv som kvällens enda öl.

Crooked Stave Hop Savant finns för tillfället inte på den svenska marknaden men kan gå att hitta i Danmark och på webbshoppar. Min flaska köptes på Vinoble i Odense.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar