Lokalkollen: Ryentorps Påskbrygd

, , 1 kommentar
Det lilla Falubryggeriet Ryentorps har nyligen klämt fram sin fjärde öl som också är deras allra första öl som kommit till Systembolaget. Passande nog för årstiden är det en påsköl. Deras första två öl som kom i höstas visade potential och ambition och Påskbrygd 2014 går lite på samma spår. 

Det framgår av etiketten att det är en singelhumlad öl men inte vilken sort det rör sig om. Smaken tyder på att det är amerikansk sort och till slut får man nog komma fram till att det här rör sig om ett försök på någon form av modern tappning av brown ale.

Medan jag inte uppfattar några direkta felsmaker så är ölet spretigt, med en bränd smak som drar åt ett håll och en förvisso väldigt trevlig humleton som drar åt ett helt annat håll.

Bakom det brända finns en viss sötma som samspelar fint med de fruktiga citrusdragen från humlen samt en del nötiga toner. Det är en småtrevlig öl att dricka på men spretigheten stör smaklökarna alldeles för mycket för att det ska bli riktigt bra.

Det finns ändå flera ljuspunkter i detta öl och jag tror att det utan den brända smaken hade kunnat varit väldigt behagligt. Troligen rör det sig helt enkelt om att ändra på receptet och minska på de hårdast rostade maltsorterna, för att passa min smak åtminstone.

1 kommentar:

  1. Hej,
    Tack för bra feedback. Humlen är helt rätt, det är en amerikan (Centennial) och den brända smaken kommer, precis som du skriver, från det rostade kornet. Ska testa lite varianter inför näsa års påskbrygd.

    Hälsningar, Jonny Ryentorp

    SvaraRadera