Cider i fokus: Somersby Double Press

, , Inga kommentarer
Hantverksmässigt gjord cider börjar så sakteliga vinna mer mark även på våra breddgrader och ett säkert tecken på det är väl när de större producenterna trycker ur sig premiumprodukter där man spelar på populariteten hos det hantverksmässiga. Somersby Double Press som nyligen kom till Systembolaget får nog ses som en sådan cider. Men hur smakar den egentligen?

Somersby Double Press har släppts i småflaskor i Systembolagets ordinarie sortiment men finns även på storflaskor i beställningssortimentet, dock med kollikrav på 9 flaskor vilket kanske blir lite mycket. På etiketten kan man utläsa "Premium Dry Cider" men faktum är att den är ganska söt, särskilt om man jämför den med en riktigt torr fransk cider. Men nog kan en cider vara söt och ändå god?

Jag tycker den här lyckas rätt bra med det. Den är inte sliskigt söt utan smakar friskt och rent av äpple. Det finns en liten vinös ton som jag annars associerar främst med betydligt torrare cidrar och därtill finns en viss syrlighet som lyfter den något. För 4,5 % är den dessutom relativt fyllig.

Det är som sagt en ganska enkel cider och ingen särskild smaksensation. Å andra sidan smakar det ändå bra utan artificiella toner och är långt över de riktigt söta "cidrarna" som finns på marknaden. Med sin okomplicerade och tillgängliga smak känns det som en bra "övergångscider" om man vill locka någon från de sliskigaste varianterna, eller helt enkelt som ett passande alternativ när man vill ha något enklare. Är man ute efter något mer komplext med större smakdjup bör man däremot försöka hitta något annat.

För den inbitne ölnörden som vill testa cider är det en hygglig smakreferens men knappast samma ögonöppnare som de riktigt bra franska cidrarna, t ex från La Ferme d'Hotte, kan vara.

Den recenserade flaskan var ett varuprov

0 kommentarer:

Skicka en kommentar