Inför En Öl & Whisky Mässa i Göteborg

, , 1 kommentar
Med start imorgon går den andra upplagan av En Öl Whisky Mässa i Svenska Mässan i Göteborg i dagarna tre. Förra året blev mässan mest känd för stora problem med att inte kunna ta in folk som hade förköpsbiljetter under första mässdagen men med den erfarenheten i bagaget rinner det förhoppningsvis på bättre i år. Utställarlistan är imponerande och lyckas man bättre med logistiken på årets mässa ser det bra ut för framtiden. Vi tar en förhandstitt på några intressanta delar.

Till att börja med finns såklart en massa bryggerier som är baserade i Göteborgsområdet på plats med egna montrar och för tillresta besökare är det en ypperlig chans att prova många lokala öl på ett och samma ställe. Dugges, Ocean, Poppels, All In, Stigberget, Beerbliotek, Electric Nurse/BrewTrade och säkert någon mer som jag missat av bara farten. Förhoppningsvis passar de på att visa upp sig från sina bästa och mesta sidor på hemmaplan.

Bland importörerna finns några trevliga nyheter att hålla utkik efter. Beer Enthusiast har nyligen börjat ta in öl från norska Haandbryggeriet, Wicked Wine har börjat få in några av Founder's öl på burk, Constant Companion tar in italienska LoverBeer, Galatea bjussar på Sverigepremiär av S:t Eriks och Thornbridge samarbetsbrygd och Nya Carnegiebryggeriets första öl lär finnas i Carlsbergs monter. Med lite tur kanske Brewery International har några flaskor FiftyFifty Eclipse kvar också?

Electric Nurse har dessutom, förutom sina egna öl också med sig lite gott från brittiska Weird Beard som av Ratebeer rankades som ett av världens bästa nya bryggerier förra året. De kommer ha två kranar som roterar runt på lite olika av deras öl under mässan. Ser ni Mariana Trench påkopplad är den given att prova.

En annan väldigt spännande öl är Cantillons hett eftertraktade fläderkryddade lambic, Mamouche, som kommer finnas i Belgoklubbens monter. Frågan är hur länge den räcker? Gissningsvis får man vara snabb dit om man vill smaka.

Provningsschemat är också späckat under fredag och lördag med trevliga provningar (torsdagen bjuder bara på whiskyprovningar). Personligen tycker jag att två provningar sticker ut ur mängden och det är Porter & Stout samt Ost & Öl. Den första leds av "porterprofessorn" Otto Lundell vilket bara det lär göra den värd både tid och pengar medan den andra leds av ostexperten David Andelius tillsammans ölexperten och skribenten Fredrik Berggren som till vardags skriver på BeerSweden. Båda dessa provningar går både fredag och lördag. Sen har vi ju förstås Rare & Rated som också leds av Fredrik, men den är redan slutsåld. Jag har fått en smygtitt på delar av öllistan och den består av några av världens mest hajpade öl blandat med några mindre kända rariteter.

Själv är jag på plats under fredagen och efter att ha skrivit ihop det här känns det som att en till dag hade behövts för att hinna med allt man vill.

1 kommentar: