Kvällens bryggning - 2xSaison

, , 1 kommentar

Efter att ha prövat hembryggning för första gången för ett drygt år sedan hände inte så mycket mer. I somras tändes en liten gnista då jag plockade lite svarta vinbär i min pappas trädgård och la undan i frysen för en framtida brygd. Idén var klar men det dröjde ytterligare många månader innan den omsattes i handling. Närmare bestämt till ikväll.

Jag funderade mycket och länge på hur jag skulle göra en öl med svarta vinbär. Ganska tidigt bestämde jag mig för att det skulle bli en större sats som splittades i två delar där vinbären bara skulle tillsättas till ena halvan. Efter ytterligare funderingar kom jag fram till att jag ville torrhumla den andra halvan riktigt ordentligt.

Till slut blev det så dags att brygga. Ytterligare en damejeann lånades in av en kompis och maltextrakt, Mosaichumle och jästen "French Saison" från Wyeast köptes in. Tanken är att jäst samt bär respektive torrhumling ska vara de största smakgivarna och därför, i kombination med min brist på utrustning och erfarenhet, höll jag mig till enbart maltextrakt för att förenkla själva bryggningen till bare minimum.

Jästen som kom i flytande form med ett så kallat smack-pack med näring var jag lite orolig över då jag hört om en del som haft problem med just smack-packs. Ett tag märkte jag heller inget på påsen men när jag sedan tittade tillbaka på den efter middagen var den plötsligt fullkomligt uppblåst. Lättnad!

Så det blev till att koka maltextrakt med en gnutta Magnumhumle för bitterhet och sedan splitta batchen direkt när jag tog den av plattan för att kunna ge ena halvan en giva Mosaic. Över till jäskärlen, i med jästen och så en vigorös skakning för att blanda runt och syresätta vörten.

Förhoppningsvis vaknar jag imorgon till ljudet av bubblande vattenlås från garderoben där de nu står och jäser i rumstemperatur. Tanken är att lämna dem där tills jag kommer hem från CBC i början av maj då de ska flyttas över för sekundärjäsning. Samtidigt ska den ena torrhumlas och den andra äntligen få sina vinbär, som legat i frysen sedan augusti. Tanken är också att tillsätta lite brett till vinbärsbatchen, kanske i form av dregs från en brettad öl.

Och så har jag ju lite ekkuber liggandes, skulle man använda dem också? Plötsligt förstår jag varför man ser så många udda öl från hembryggare, det är väldigt lätt att komma på allt möjligt man vill tillsätta i sin öl. Vi får väl se hur många ingredienser som hamnar i mina öl till slut. Och om det slutar som något som man kan kalla saison.

1 kommentar:

  1. Angående att ha i allt och lite till i sina hembrygder vill jag bara säga att måttlighet är en dygd!

    SvaraRadera