Lokalkollen: Brygghuset Finn

, , 1 kommentar

Nyöppnade Brygghuset Finn har gått ut hårt och ställt ut på flera festivaler under våren, såsom Linköping Beer Expo och En Öl & Whisky Mässa i Göteborg. Därtill har de släppt två öl i Systembolagets lokala sortiment och släpper nu ett tredje. Jag testade de första två för att se vad de går för.

De första två ölen är en american pale ale och en brown ale, med andra ord inget som rent stilmässigt sticker ut särskilt mycket från vad andra nystartande bryggerier brukar ge sig på. Däremot sticker de ut genom att ha satsat på festivaler från början, ett inte helt vanligt drag.

Deras American Pale Ale är en lättare pjäs med något fruktig och blommig smak men utan den riktiga humlefriskheten som hör stilen till. Förutom nötter och karamell i smaken har den också en ovälkommen smörsmak som sänker ölen ett par snäpp. Den avslutar torrt med en rätt så mild beska. Mja, till att börja med lär de fila på processen för att bli av med diacetylen.

Brown Alen håller högre kvalitet med en något söt smak med toner av choklad och nyanser av nötter och lätt fruktighet. Något rostad smak utan att bli alltför bitter eller kaffeliknande. Munkänslan är medelfyllig och gör ölet trevligt drickbar utan att bli varken tunn eller för kraftig. En klart godkänd brown ale.

Bryggeriet drivs av unga och, som det verkar utifrån det lilla jag pratat med dem på festivaler, entusiastiska killar som jag tror kommer ha rätt inställning för att jobba med de mindre problem de har just nu.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson1 maj 2014 kl. 09:42

    Brygghuset Finns öl har jag smakat. De får godkänt. Den bästa är utan tvekan deras Brown Ale. Bryggarna från Finn kommer att besöka Gloria Brewclubs/Svenska Ölfränjandets provning av skånska mikroöl nu på lördag. Det skall bli trevligt att få träffa dem.

    SvaraRadera