Brooklyn snart på folkölshyllan - så smakar ½ Ale

, , 1 kommentar
På valborg lanseras Brooklyn ½ Ale på matbutiker runtom i landet. Det är nämligen en saison på bara 3,4 % och säljs därför som folköl. Det är första gången bryggeriet gör en så svag öl och att den säljs i Sverige är förstås ingen överraskning med tanke på bryggeriets popularitet här. Det blir därmed ett av de första amerikanska hantverksölen som tar plats på svenska matbutikers hyllor. Efter att ha fått chansen att prova ölet ser det lovande ut inför sommaren.

– Vi är fantastiskt stolta och glada över att nu kunna presentera Brooklyn 1/2 Ale för de svenska smaklökarna, resultatet av mer än ett års utforskande av ljust smakrikt öl med lägre alkoholhalt. Ölet är ofiltrerat och fullt av karaktär trots den låga alkoholstyrkan, säger Garrett Oliver, bryggmästare på Brooklyn Brewery i ett pressmeddelande från Brooklyns svenska importör Carlsberg Sverige.

Nå, då var det bara att låta mina svenska smaklökar ge sig på det här ölet och se vad det står pall för.

Saisonkaraktären är tydlig med milda citrusdrag, lätt kryddighet och färskt bröd. Därtill finns en touch humle som fyller i med en mild beska som samlar ihop smakerna. Lite jästig är den också, på ett bra sätt, och ölet har också ett tilltalande lätt dis. Uppfriskande med en folköl med så levande smak!

Trots den låga alkoholhalten i kombination med en ganska torr smak lyckas den hålla en hyfsad kropp. Fast hade det inte varit bättre med lite mer byggstenar i botten ändå? Kanske är det bara för att jag vet att det är folköl. En blindprovning hade varit intressant. Nåväl, spelreglerna är satta och med de förutsättningarna har de gjort det mycket bra.

Sett till vilka smaker som finns där är det inte mycket att anmärka på. Däremot på hur mycket smak det är. Det beror kanske också lite på om man går in med en förlåtande syn sett till alkoholhalten eller om man ser på den förutsättningslöst.

½ Ale har ett rekommenderat pris på 15,90 per flaska och säljs i Brooklyns sedvanliga flaskor om 35,5 cl. Brooklyn påstår själva att det är ett året-runt-öl och där håller jag kanske inte med. För mig är det här ett utpräglat sommaröl för varma dagar och som sådant är det också ett givet köp i sommar.

Det omskrivna ölet var ett varuprov.

1 kommentar:

  1. Har idag 1:a maj varit på lite utflykt och letat efter ovannämda öl, men inte hittat den i en enda butik i hela Skövde...

    SvaraRadera