Blåbärens kamp: USA vs Sverige

, , 4 kommentarer
Cantillons Blåbaer är inte den enda blåbärssurisen där ute. Det görs, och har gjorts, många fler. Till och med i Sverige, en av de första kommersiella svenska surölen var just blåbärslambicen Alkemisten från Handbryggeriet i Västerås. I USA är Cascade Brewing ett av de mer kända surölsbryggerierna och de har i sin tur också gjort en blåbärssuris. Jag testade dem mot varandra.

Till att börja med ska det väl nämnas att Alkemisten gjordes 2008 och inte har släppts igen sedan dess. Den är inte spontanjäst i ordets rätta bemärkelse utan bryggarna har själva tillsatt några av de mikroorganismer som finns i äkta lambic. Jag smakade den för första och, fram tills senaste helgens provning, enda gången på Linköping Beer Expo 2011 då de också påstod att det var några av de sista flaskorna de hade. Sedan har jag inte sett den igen, förrän en partner in beer crime hittade den på en utländsk webshop och beställde hem ett gäng. Cascade Blueberry har vi i sin tur fått tag på genom ett byte i USA.

Alkemisten har på fem år tappat ganska mycket av sin blåbärskaraktär. Den är härligt småsyrlig med ett rejält brettbett och en liten bärig ton som med lite vilja kan identifieras till blåbär. Med åren har det blivit en helt okej suris men den har förstås en bra bit kvar till sin belgiska bröder och systrar. Råkar du se den på en krog någonstans är det värt att slå till, om inte för smakens skull så för att det är en spännande milstolpe i modern svensk mikrobryggning.

Cascade Blueberry doftar som osötad blåbärssoppa och har nästan samma färg också, med en betydligt djupare och fylligare färgton än den ganska blekröda Alkemisten. Smaken är både syltig och syrlig med mildare inslag av brett och fat. Mycket blåbär! På 7,6 % är den också ganska fyllig för en suris, något som ligger i dess fördel för att bära upp alla bär.

Det är inte helt ojämnt men USA vinner den här ronden, framförallt för att den har mer smak av just blåbär.

4 kommentarer:

  1. Fel. Alkemisten har bryggts tre gånger. Tredje gången ligger på tänk nu. Den första för mycket "mer" än den andra. Vilken hade du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske blev lite otydligt i texten men det jag menade var alltså att den här flaskan var från 2008 vilket är dess senaste vintage. Att det är mer på gång har jag också hört, men den är ju inte _släppt_ än ;)

      Radera
    2. Oj, grammatiken funkade inte alls från en telefon... Det tredje batchen ligger på *tank nu, och den första *var mycket "mer" än den andra.
      Synd att du inte fick tag på den äldre (2005 eller 2006 tror jag den bryggdes), den var som sagt mycket bättre än uppföljaren; den var lite tjockare och blåbärssmaken var mer påtaglig. Den hade nog stått sig bättre mot amerikanen.

      Radera
    3. Så kan det gå :) Jag förstod vad du menade ändå. Vi får hålla tummarna för att den nya batchen blir ännu bättre :)

      Radera