Tipslördag: 13 rätt på SBWF

, , 2 kommentarer

Det är lördag och dags för tipset. Här är mitt drag för att få 13 rätt på Stockholm Beer & Whisky Festival och det är klockrena spikar allihopa.

1. Vete-IPA. Det ska släppas en svensk sådan på Systembolaget framöver. Det resulterar förstås i att många har bryggt en sådan öl och några har gjort det i större skala. Bland de bästa av de nya är Oppigårds White Watchdog, om nu någon tvivlade på att Oppigårds skulle misslyckas med en IPA. Sen tidigare finns förstås den alltid fantastiska Malmö Brygghus Canned Wheat också.

2. Italien. Ölen från det det stövelformade medelhavslandet har fått fäste i Sverige och det märks även så smått på SBWF. Spana särskilt in Birra Del Borgo i Beer Enthusiast monter. Prova exempelvis deras härliga Old Antonia, en calvadosfatlagrad variant av imperial pilsnern My Antonia. Kila också upp till Constant Companion i Hall II och kika på deras italienare.

3. KBS. Det blir lite tjatigt om fatlagrad hit och fatlagrad dit ibland, men när en av världens i mitt och många andras tycke bästa öl kommer till Sverige gör vi det igen. Den bourbonfatlagrade stouten Founder's KBS (Kentucky Breakfast Stout) kommer till andra helgen av SBWF. Missa. Inte.

4. Kunskapen. Den samlade kunskapen bland utställare och provningsledare är totalt jätteenorm. Det är sällan man får en så bra chans att insupa kunskap som på SBWF. Så passa på att prata med folk i montrarna och kanske gå på en Master Class när du ändå är igång. Du ska se att det är ett trevligt sätt att återvända till skolbänken på.

5. Svenska småbryggerier. Det finns en hel drös med svenska småbryggerier på plats i år. Många håller till inne i det lilla rummet under Hall II. Spana särskilt in den så kallade nybryggarmontern därinne, där du hittar 14 bryggerier från Skåne till Westerbotten. De finns även på fler ställen, till exempel uppe i Hall II där man hittar det spännande svensk-dansk-japanska Macken längst in i hörnet.

6. Danska småbryggerier. Elixir Wines har som vanligt dukat upp sitt smörgåsbord på kortsidan längst in. Amager, Flying Couch, Djaevlebryg med flera. Nämnde jag vete-IPA ovan? Amager har också en sån. Det finns förstås sköna danskar i andra montrar också, så fastna inte hela mässan här inne.

7. Hallon. Omnipollo, Malmö, Dieu du Ciel och flera till har gjort superdupergoda hallonöl som finns att prova på mässan. Varför hallonöl blivit en craze just nu har jag ingen aning om, men det vore dumt att klaga.

8. Lågalkoholöl. Är det ett ord? Det finns i alla fall många sådana i år. Spana in Gamla Enskede som bara, och jag menar bara, gör lättöl, eller någon av alla session-IPA runt om i montrarna. Det har aldrig varit så kul att dricka så mycket öl med så lite alkohol som det är nu.

9. Lager. Jag har tappat räkningen på vilket år i ordningen som Pilsner Urquell tar med sig sin jättetunna med ofiltrerad bira och i år kan du jämföra den sida vid sida med självrunnen Kellerbier från Nya Carnegiebryggeriet. Eller Kellerbier från Nils Oscar. Och My Antonia har jag ju redan nämnt.

10. Nuffror. Brew By Numbers i Cask Swedens monter. Jag säger inte så mycket mer, gå bara dit och prova bärsen. För din egen skull alltså.

11. Cider. Öl i all ära, men glöm inte att cider också är spännande och fantastiskt gott. Många importörer har någon enstaka cider i sin portfölj men vill du verkligen testa och prata cider är det Riktig Cider du ska vända dig till och inga andra. I sin lilla monter bredvid Oppigårds har de ett riktigt skönt sortiment av fransk, spansk, brittisk och schweizisk cider och poiré.

12. Mjöd. I Hall II håller Mjödhamnen till med sina spännande kreationer. SBWF-generalen Marianne Wallberg har varit och tagit fram en blend som döpts till Höst, kort och gott, med bland annat blåbär. Går lätt att missta för ett riktigt bra vin.

13. Minglet. Ölmässor handlar inte om att dricka en massa öl, det handlar om att umgås med god dryck i glaset. Snacka med folk. Det är sällan man har så trevligt som på ölfestival.

2 kommentarer: