Inga svenskkändisar på GABF:s medaljlista

, , 3 kommentarer
Knappt hade vi hämtat oss från Stockholm Beer & Whisky Festival innan en annan av världens stora ölfestivaler gick av stapeln: Great American Beer Festival. Under helgen har amerikanerna frossat i öl i Denver, Colorado, och nu är också domartävlingen avgjord. Bland de över 250 medaljörerna i de mer än 90 olika klasserna finns knappt en enda öl som går att få tag på i Sverige.

Med tanke på hur liten del av de amerikanska bryggerierna som exporterar till Sverige, och Europa överlag, är det kanske ingen överraskning. Med fler än 700 bryggerier och 1200 bryggpubar i landet utgör de få amerikanska ölen som faktiskt på den svenska marknaden förstås bara en bråkdel av vad som finns där borta. Ärligt talat vet jag inte om jag vill ha det på något annat sätt heller. Jag vill helst få hit det bästa USA har att erbjuda för att inspirera våra bryggare, men sen får det gärna finnas plats kvar på marknaden till svenska och europeiska öl istället. Men det är ett sidospår, mer om det någon annan gång.

Bland de prisade öl som vi svenskar ändå känner igen från vår egen marknad återfinns bland andra Alesmith Grand Cru. Sen är det tunnsått med öl som finns eller har funnits på den svenska marknaden. Man får helt enkelt se medaljlistan som en liten inspiration på nya saker man får hålla utkik efter om man råkar få åka till USA.

Hela listan över medaljörerna på GABF 2012 finner ni här (PDF).

3 kommentarer:

  1. Själv tycker jag det är idel kända namn på listan, men som du säger så har dom inte dykt upp i Sverige än. Vi får väl se om det blir ändring på det. Det finns ju många importörer som jobbar hårt för att få hit ölen.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Problemet är ju också att många bryggerier inte kan/vill exportera, då volymen helt enkelt inte räcker för staterna ens.

    SvaraRadera