Sjung Akkurats lov

, , 1 kommentar
En av två tavlor med kvällens fatöl

Visste du att vi har en av världens bästa ölkrogar i Sverige? På Hornsgatan 18 på Södermalm i Stockholm ligger den. Du har säkert hört namnet förut, eller kanske till och med varit där? På Akkurat alltså. Bland restauranger, barer och bryggpubar ligger den på femteplats i världen på Ratebeer. Ibland undrar jag om vi själva inser vilken fantastisk ölbar vi har i Akkurat. 

Folk vallfärdar hit ända från USA för att dricka speciallambics, så till den grad att jag funderar på om det är fler utlänningar än svenskar som dricker ur deras källarlager. Själv besöker jag denna institution pinsamt sällan trots min närhet till Stockholm. Utöver det fantastiska sortimentet av gammal öl finns också purfärska trevligheter på både fat och cask samt ett roterande gästsortiment på flaska. Gissningsvis känner de flesta av er redan till att man ofta hinner välkonditionerade cask ales från både England och Sverige, suröl på fat, de senaste svenska mikrobrygderna, de belgiska klassikerna och något nytt och spännande från USA på Akkurat.


Akkurat handlar inte bara om lagrad lambic och andra raritetsöl, här kan man också äta riktigt gott till rimliga priser och allt i en härligt dunkel lokal med diskret breweriana på väggarna. Musslorna kanske är det som Akkurat är mest kända för i matväg men resten av menyn håller också bra klass. De gånger jag har ätit på Akkurat har det alltid varit välkomponerade måltider gjorda på bra råvaror och med trevliga uppläggningar. Vid det senaste besöket åts en dagens special i form av konfiterad grissida med glaserade jordärtskockor, tryffelemulsion och höstkantareller. En rik, välsmakande och mycket höstig måltid där man, lite i våg med dagens restaurangtrender, utnyttjar slaktdetaljer som tidigare inte ansetts som lika fina och skapar något riktigt gott.

God mat och god öl i all ära. Det som sätter pricken över Akkurats i är den trevliga atmosfären och den grymma servicen. Här får du alltid dina fatöl upphällda med kärlek och en krämig skumkrona, servitörerna är alltid påpassliga och du behöver sällan vänta länge på varken service eller din beställda mat. Akkurat har förtjänat sin plats i toppen.

Det är knappast någon brist på kunder, även en måndagkväll var det i stort sett fullsatt. Ändå funderar jag på om vi inte glömmer av Akkurat (och dess likar som t ex Oliver Twist) ibland, åtminstone i det som skrivs och publiceras. Förutom när det emellanåt kommer nya exklusiva öl till sådana här ställen är det ganska tyst om dem. Förutsätter vi att alla redan har läst det de vill läsa eller är det helt enkelt så att ingen vill skriva (eller läsa) om det som inte är nytt?

1 kommentar:

  1. Och då har du ändå inte nämnt tysktorsdagarna som bjuder på fantastisk öl från Franken!

    SvaraRadera