Brekeriet presenterar sina egna öl

, , Inga kommentarer


En av mässans stora snackisar blev Brekeriets nya egenbrygda öl och i synnerhet deras Cassis. Skandinaviska Ölskribenters Förening anordnade en provning med dem där det gavs en närmare presentation av de numera ganska välkända bröderna Ek och deras inte riktigt lika kända egna bryggeri och egna öl. Här följer lite av det vi fick lära oss om vad som ser ut att bli 2012s mest spännande nya svenska bryggeri.


Vi samlades i pressrummet där Christian dukade upp projektorpresentation, glas och öl inför ett tiotal förväntansfulla och frågvisa ölskribenter. Efter att Christian i många år hållt på med hembryggning och för några år sen startat upp importfirman Brekeriet tillsammans med storebror Fredrik och lillebror André hade det under 2012 blivit det naturliga steget för dem att tillsammans öppna ett småskaligt bryggeri i hemtrakterna i Skåne.

Inriktningen på bryggeriet var det aldrig någon fråga om. De amerikanska, engelska och tyska bryggartraditioner som inspirerar i stort alla andra bryggerier i Sverige var ointressanta, istället var det de belgiska brygderna som lockade. Som enda svenska bryggeri har man därför aktivt valt att brygga sina öl med jäststrängen brettanomyces. Förutom några olika varianter av saison har man hittils även gjort en rököl och en fruktöl.

Provningen börjades med just Saison, en av deras standardöl som ska dyka upp på de lokala Systembolagen i november till en kostnad av omkring 40 kr. En trevlig pjäs som visar att även svenskar behärskar konsten att brygga bra saison. Christian är lite charmigt blyg och återhållsam när han beskriver sina öl men ger raka svar på alla frågor som ställs. Vilka ingredienser som används utöver bretten kom på tal.
 -Vi har valt att hålla oss till belgisk malt. Förutom att det blir lite mer autentiskt är det också en av de närmaste leverantörerna. Annars kan ju finska Vikingmalt kännas närmast för svenska bryggerier men för oss nere i Skåne ligger Belgien egentligen närmare.Vi går vidare till Farmhouse Ale, en samarbetsbrygd med Udo Pickener och hittils den enda ölen där man använt sig av humle utöver bittergivan. Det märks i smaken som är härligt fruktig.
 -Vi vill att bretten ska vara det som ger smaken och har därför valt att endast använda bitterhumle i våra egna öl, och även där är vi ganska sparsamma. I samarbetsölen får det väl vara okej med avsteg från den regeln.

Mellan ölen undrar vi vad det finns för framtida öl planerade.
 -Ja, det är ju faktiskt inte så långt kvar till jul så det är väl dags att brygga en julöl. Det finns för lite öl med svenska julkryddor, så det blir nog något sådant. Tänk belgisk julöl med svensk kryddning, och så förstås jäst med brett.

Sedan kommer vi till mässans stora snackis, Brekeriet Cassis. En öl med svart vinbär in absurdum och en del av deras white label-serie med mer exklusiva öl. Efter den enorma succén under festivalen har de dock mer eller mindre lovat att brygga denna igen. Doften skickar en tillbaka till sin barndom och mammas hemgjorda svartvinbärssaft. Smaken tar en tillbaka till nuet med en härlig syra, funkighet och bäriga toner i en komplex och djup smak. Det är helt enkelt en fullständigt lysande fruktöl.
 -Vi har använt ca 250 gram svarta vinbär per liter öl och de har tillsatts vid sekundärjäsningen. Bryggprocessen har styrts så att även grundölet ska få en viss syrlighet men vinbären bidrar ju förstås också med en del syra.


Vi avslutar provningen med deras andra standardöl Roken som är en rököl med torvrökt malt men även den brygd med brett, såklart. En något udda kombination faktiskt, och vi undrade såklart hur idén dök upp.
 -Precis som i år hade vi under förra årets festival vår monter bredvid Smögen Whisky och fick smaka på deras extremt rökiga whisky. Jag frågade om vi inte kunde få lite av deras rökmalt med hem för lite experiment och på den vägen är det. Malten som vi använder i Roken är inte fullt så rökig som deras var dock.

Rök så det räcker och blir över finns det ändå i Roken. Tillsammans med brettens inslag i smaken blir det en öl vars like jag aldrig smakat förut. Inte ens Djävlebrygs Mareridt, som på pappret var något liknande, kommer i närheten. Det här måste man nog smaka för att förstå, men hör min varning: Det är rejält rökigt! Även denna kommer släppas lokalt på Systembolaget i november, med en prislapp kring 50 kr.


Brekeriets öl kommer definitivt vara något att hålla ögonen på framöver och fortsätter de med samma kvalitet på ölen kanske de får lov att börja brygga på heltid. Just nu är bryggeriet liksom importverksamheten nämligen en liten sidoverksamhet bredvid deras vanliga jobb och med en nuvarande bryggkapacitet på bara några hunder liter i veckan kan deras öl bli svåra att finna. Lita på mig när jag säger att de är värda att leta efter!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar