Ölrecension: Omnipollo Nebuchadnezzar

, , 1 kommentar

Nebuchadnezzar var en kung i det gamla Babylonien och är också vad man kallar en flaska á 15 liter för inom champagnevärlden. Omnipollos nya öl Nebuchadnezzar kommer på den lite mer behändiga 33cl-flaskan. Det rör sig om en dubbel-IPA på 8,5% där Henok skalat upp ett av sina hembryggarrecept till full skala hos De Proef i Belgien. Jag provade den på SBWF och igen igår på studentpuben GHuben i Uppsala.

Här handlar allt om humle och det märks att den här ölen är västkustinspirerad. Malten har gått och gömt sig någonstans långt bak i smakregistret. Istället är det citrus, blommor, tropisk frukt och en aning kåda som pockar på uppmärksamhet när man sätter näsan till glaset. Toner av krusbär gör att det känns friskt och räddar ölen från att bli allt för oljig och tung.

Smaken är medelfyllig och lika humledominerad som doften. Det finns visserligen en liten, kakig maltsötma men det är inte den som lämnar det bestående intrycket i denna öl. Krusbärstonen finns åter där för att rädda upp det hela med en mycket lätt men frisk syrlighet. Utan den hade det slagit över totalt i oljig humle. Det lustiga med beskan är att jag upplevde den väldigt olika på mässan och på GHuben. På mässan var den varken lugn och snäll eller härligt aggressiv, utan hamnade på en retlig nivå. Irriterande nästan, som en 5-åring som sitter och petar en om och om igen på armen i jakt på uppmärksamhet. Igår däremot var den behagligt balanserad men inte utan bett.

I det tillståndet var den också mycket bra, på en nivå som jobbigt få andra svenska DIPA nått upp til.


1 kommentar:

  1. Får hoppas att den dyker upp på bolaget någon gång då!

    SvaraRadera