Lagringsexperiment: Nynäshamn Bötet Barley Wine

, , 3 kommentarer

Nynäshamns barley wine Bötet dyker upp emellanåt på Systembolaget och när det nu snart är dags igen (1 november) återvänder jag till källarförråden för att se hur två av de tidigare årgångarna har utvecklats med tiden. Det resulterade i att jag fick dricka en fantastisk öl som följdes upp av en besvikelse.

Först ut var den äldre av de två årgångar jag hade på lager. Den släpptes på Systembolaget i mars 2010 och exakt vilken årgång det är verkar en aning oklart. Den är hursomhelst bäst-före-märkt till augusti 2011, ett år tidigare än min andra flaska som har årgångsmärkningen 2009. Det verkar således rimligt att utgå från att den omärkta flaskan är från 2008.

Den har en härlig ljus rödbrun färg som påminner om karamelliserat socker och påminner om julen. Kanske spelar också den digra doften av torkade frukter och karamell in. Det är luxuöst och värdigt, en öl som viskar "njut av mig, långsamt" när man doftar på den. De mörka åren i källaren har gett den en mysigt vinös ton och en betydligt kraftigare och djupare smak än den hade som färsk. Ja, som färsk tyckte jag nämligen att den var något slätstruken. Den har verkligen mognat med åldern och erbjuder nu en mycket behaglig dryckesupplevelse med rundade kanter och härliga smaker.

Den lite nyare flaskan, den som alltså är årgångsmärkt med 2009, har en doft som dansar upp ur glaset på betydligt stelare ben. Där den äldre ölen hade mjuka kurvor spjärnar 2009an emot med hårda kanter. Smaken är betydligt enklare och mindre utvecklad. Så pass att jag blir fundersam på om det antingen är olika recept i de olika årgångarna eller om det skiljer sig mer än ett år mellan de två flaskorna ändå. De vinösa inslagen lyser med sin frånvaro och istället är det enklare och tråkigare maltsmaker som får ta plats.

Jag sitter förstummad över den enorma skillnaden mellan de två flaskorna. 2009an var inte på något sätt odrickbar men utgjorde en sådan kontrast mot den fantastiskt goda äldre flaskan att jag inte ville dricka upp den. Det ska bli spännande att se hur årgång 2011, som släpps på Systembolaget 1 november, är just nu. Stalltipset är att hålla utkik efter ett inlägg om den här på bloggen någon gång under 2015.

3 kommentarer:

  1. Jag har vart i kontakt med bryggeriet ett antal gånger gällande årgångar på Bötet. Den omärklta (om det är 25cl flaska) är mycket riktigt 2008. 2007 tappades den på större flaska (tror det var 33cl.... Är fortfarande lite grinig för att det inte ser ut som att jag kommer få några 2010 att ställa till samlingen ;)

    SvaraRadera
  2. 2007 var 50cl flaska

    SvaraRadera
  3. Tack för infon, då var det alltså en 2008 jag hade då :)

    SvaraRadera