Ölrecension: North Coast Old Stock Cellar Reserve Bourbon Barrel 2009

, , Inga kommentarer

Den nästa sista ölen som jag hade kvar av de jag släpade med hem från Kalifornien i vintras dracks upp häromdagen, då jag även provade tre årgångar av dess lillebror. Som ni ser på bilden är det den bourbonfatlagrade varianten av Old Stock jag pratar om. För 16 dollar visade sig denna lilla skönhet vara värd varenda cent.

Färgen är djupt gyllene mörkbrun och det lilla skum som bildas försvinner snabbt, som brukligt i så här starka öl. De 13,7% är inget att leka med men de döljs väl i ölen. I doften samsas en intensiv men ganska len bourbonarom med vanilj, smörkola och torkad frukt. Aromerna smälter in i varandra och det är omöjligt att dra en gräns för vilka delar som kommer från fatlagringen och vilka som kommer från grundölet.

Smaken är eldig men inte spritig. Samtidigt som bourbonlagringen är väldigt tydlig är grundölens egna smak bevarad och precis som i doften smälter de samman med varandra på ett väldigt fint vis. Olika nyanser av smörkola och knäck dominerar upplevelsen och accentueras av vanilj, fikon och ek. Alla dessa smaker tillsammans med en avsaknad av beska gör att ölet också upplevs som väldigt sött men det passar in och blir inte alls sliskigt.

Det som man möjligen kan tycka talar emot ölet är att det kan bli lite tungt efter ett glas, så om man får tag på en flaska kanske man ska se till att dela den med en eller ett par kompisar. Även ett litet glas räcker länge. Tyvärr är det ju inte alldeles enkelt att få tag på som svensk, utan det gäller att köpa det på plats i USA (där bästa chansen lär vara norra Kalifornien) eller tradea till sig det. Jag själv köpte min flaska på Bottle Barn i Santa Rosa.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar