Mera om Midtfyns öl - nu till beställningssortimentet

, , 1 kommentar

På torsdag kommer det inte bara ett gäng nya öl på Systembolagets hyllor, det dyker också upp 50 nya öl i beställningssortimentet. Just ölen i beställningssortimentet brukar tyvärr inte få särskilt mycket uppmärksamhet. Eftersom jag har provat de sex öl från Midtfyns Bryghus som finns bland dessa 50 nya beställningsbara öl tänkte jag nu passa på att uppmärksamma lite öl som kommer till beställningssortimentet. För er som inte är bekanta med Midtfyns sortiment kommer nu därför några omdömen om dessa sex öl.

Barley Wine
Doften är framförallt jästig men i smaken finner man en mycket trevlig barley wine av den engelska skolan. Det är rejält med söt toffee, fikon och honung som riktigt smeker sig ner genom svaljet. Beskan är nästan obefintlig. Personligen tycker jag det funkar med all sötma då det går väl ihop med ölets andra smaker. En halvkvalificerad gissning är att den jästiga aromen lugnar ner sig med lite lagring och att sötman rundas av ännu mer.

Chilli Tripel  
Kanske en aning förvånande så är detta bryggeriets storsäljare. Vem hade trott det om en chilikryddad tripel i dessa humlefila tider? Ölen är en aning söt med en kropp som bygger på kakor, toffee, torkad frukt och honung, med en lätt chilismak. Själva hettan har lagt sig i bakhåll och attackerar först i eftersmaken med en lätt sting. Chiliälskare lär tycka att det är för lite av den varan i ölet.

Double India Pale Ale
En DIPA med mycket C-humle (centennial, chinook och cascade) men också med tryck i maltprofilen. Här kombineras citrus och karamell i en behaglig balans. Söker du rejäla humlekickar västkust-style bör du kanske gå vidare. Uppskattar du däremot krafter i balans är denna DIPA något för dig. Kanske skulle man kunna kalla den för västkusthumlad i en östkustkropp?

India Pale Ale
I mångt och mycket en lättare lillebror till den ovanstående DIPAn, med en lättare maltkropp och utan chinooken, men fortfarande med drag i humligheten som balanseras upp av en karamellig kropp. Är ganska känslig för ålder och efter några månader är den inte särskilt behaglig. Färsk däremot är den mycket trevlig. Just när den ligger i beställningssortimentet blir det därför lite gambling.
 
X-Porter
En samarbetsöl som brygdes med De Molen för första gången efter Köpenhamns Ölfestival 2010 (det var på den tiden det bara fanns en) och som nu har blivit en av deras återkommande öl. Det är en nattsvart imperial porter med en påtaglig humlekick, ett öl som inte skäms för sig. De Molen är sällan inblandade i svarta öl som är mindre än riktigt bra och det här är inget undantag. Choklad och grön citrus samsas i doften medan smaken inleder med en karamellsötma som övergår i moccha och citrus med en tilltagande efterbeska och ett litet alkoholsting i gommen när vätskan glider ner mot magsäcken. Riktigt bra!

Wheat
Brygd med honung, hallon och lime är det här en lite annorlunda veteöl. De olika tillsatserna ligger som twister och nyanser i smaker utan att dominera den. Ett spännande och friskt veteöl som, särskilt i kontrast till de fem ovan känns en aning malplacerat nu när höstregnet smattrar mot fönstret och vi just har ställt om till vintertid.


Alla dessa sex öl har ett kollikrav om 12 flaskor och börjar säljas den 1 november. Vill man köpa några flaskor men inte ett helt kolli finns det ju alltid möjlighet att dela en kartong med andra. Saknar man några att dela med kan man ofta hitta samköpspartners på BeerSwedenForum.

1 kommentar:

  1. Tack för att du uppmärksammar beställningssortimentet...Gillart!

    SvaraRadera