Snabbrecensioner av julölen på Systembolaget 2012

, , 2 kommentarer


Det är den där tiden på året igen! Den 15 november är det återigen dags för julölen att göra intåg på Systembolagets hyllor, då 43 olika julöl anländer (samt att två av dem kommer i två olika förpackningar). Igår provades dessa på Systembolagets skribentprovning och jag lyckades precis prova alla innan det var dags för mig att rusa mot tåget.

Provningen genomfördes halvblint, då jag vet på ett ungefär vilka julöl som ska släppas, samt att övertäckningen av flaskorna inte alltid dolde vilken öl det var, som ni kan se på bilden.

Julölen släpps i T9-sortimentet där det är upp till varje enskild butik att bestämma vilka öl de vill lagerföra.

Falcon Tipp Tapp (Sverige), 33 cl, 12,80 kr, 4,5%
Brödig med en märklig bismak i början. Lätt kvalmig och överlag rätt tråkig. Lätt i smaken. Mer tråkig än dålig.

Sofiero Julöl (Sverige), 50 cl (burk), 12,90* kr, 5.2%
Söt och maltig helt utan julkänsla. Smakar urvattnat med en lätt ton av grovbröd. Igen, inte alltför mycket felsmaker men väldigt tråkig och intetsägande. För att inte säga totalt menlös...

Spendrups Julbrygd (Sverige), 50 cl (burk), 14,90* kr, 5,3%
Lite mer tryck i smakerna jämfört med tidigare två. Saknar nyanser men har åtmnstone en lätt efterbeska.

Pripps Blå Jul (Sverige), 50 cl (burk), 14,90* kr, 5%
Överraskande trevlig med en finstämd söt smak med karamell och grovbröd som slår över i en lätt efterbeska. En av de bättre i prisklassen åtminstone.

Åbro Julöl (Sverige), 50 cl, 15,00* kr, 5,2%
Smakar som en betydligt ljusare lager och saknar nästan helt några "mörka" inslag. Överlag bara en ganska tråkig öl som saknar nyans.

Three Hearts Julöl (Sverige), 50 cl, 15,90 kr, 5,3%
Kvalmig doft och söt smak som inte riktigt faller mig på läppen. Lite karamellig men på ett så endimensionellt sätt att det inte bidrar till så mycket positivt.

Falcon Julöl (Sverige), 50 cl, 15,90* kr, 5,2% (kommer även på flaska á 33 cl för 12 kr)
Här är det lite mer nyans och en fin balans mellan sötman och beskan, med brödiga inslag tillsammans med en del knäck. En av de mer drickbara i segmentet och inte alls så pjåkig för sin prisklass.

Eriksberg Julöl (Sverige), 50 cl, 16,40* kr, 5,6%
Återigen mer nyans och balans än det första gänget. En karamellsötma som slår över till en lätt efterbeska på ett ganska fint sätt. Ingen smaksensation men välbalanserad och lättdrucken.

Mariestads Julebrygd (Sverige), 50 cl (burk), 16,90* kr, 5,8% (kommer även på flaska á 50 cl för 16,90* kr)
Den första ölen som har en rostad ton! En lätt sådan, men den finns där. Den är även torrare än de tidigare ölen och har en lätt, citrusfrisk humlearom.

Åbro Sigill Julöl (Sverige), 50 cl, 18,00* kr, 6%
En aningens fruktig smak med en lätt rostad ton och en mycket sympatisk smakkomponering. Mer nyans än tidigare öl skapar en mer levande dryckesupplevelse.

Gotlands Wisby Julbrygd (Sverige), 33 cl, 18,90 kr, 6% 
En tydlig humlekick som kom lite som en chock efter de 10 första ölen. Fruktigt söt med en mysig maltighet och en efterbeska som ligger kvar länge. Välbalanserad, frisk, lätt och med smak- och nyansrikedom, allt på samma gång.

Brutal Brewing Pistonhead Christmas Carol (Sverige), 50 cl, 15,90* kr, 5,6%
Lätt halmig humletouch på en rostad maltkropp med lätt astringens i avslutet. Hamnar något i obalans och räcker inte riktigt hela vägen fram.

Nils Oscar Kalasjulöl (Sverige), 33 cl, 19,50 kr, 5,2%
Brödig och karamellig med en lätt humletouch. Härligt levande och omfångsrik smak trots att den är ganska lätt.

Grebbestad Julöl (Sverige), 50 cl, 20,50* kr, 5,2%
En aning kvalmig och dov i både doft och smak. Karamellig och lite rostig med en pigg liten humlighet i slutet, men kvalmigheten drar ner den ganska mycket.

Samuel Adams Winter Lager (USA), 35,5 cl, 17,50 kr, 5,5%
Maltig och en aning fruktig men i övrigt en ganska ren smak med lätta humledrag i slutet. Just maltsmaken hänger dock med igenom hela ölen och stör mig faktiskt lite då det blir lite för mycket inslag av omäskad malt.

Dugges Easy Christmas (Sverige), 33 cl, 18,10 kr, 4,2%
Humlig doft med inslag av grönsaker. Lätt kropp med spretig humlighet och tyvärr ligger en lätt ton av kokta grönsaker och stör mig igenom hela ölen.

Gotlands Sleepy Bulldog Winter Ale (Sverige), 33 cl, 18,80 kr, 6,2%
Rejält humlig med drag av krusbär, melon och vitt vin, ovanpå en lätt brödig arom. Även smaken domineras av nya-världen-humle med vinösa och ljust bäriga drag. Mycket sympatisk humlekaraktär! En aning tunn maltkropp för julbordet kanske`?

Oppigårds Winter Ale (Sverige), 50 cl, 26,50 kr, 5,3%
Balanserad doft med inslag av grovt bröd och halmig humle. Även smaken har en fin balans och dessutom ett trevligt smakdjup trots att den inte är särskilt tung. Kroppen domineras av grovt bröd och lite knäck, med en krydda av hö och en lätt fruktighet. Snygg öl, men kanske inte så spännande öl i längden.

Jämtlands Julöl (Sverige), 50 cl, 25,90* kr, 6,5%
Betydligt djupare och varmare maltkropp än alla tidigare öl med en utdragen rostig beska. En underliggande fruktighet bidrar till ett spännande skifte mellan olika nyanser genom smaken. En maltig höjdare!

Slottskällan Nisse Julöl (Sverige), 50 cl, 27,90* kr, 5,3% 
Dov doft med en lätt kryddighet. Brödigt och karamelligt med en del lättrostad malt i bakgrunden. Smakerna arbetar dock inte riktigt tillsammans och det blir en aning jobbigt till slut.

Nynäshamn Mysingen Midvinterbrygd 2012 (Sverige), 50 cl, 31,40 kr, 6%
Fruktig doft med en "svävande" kryddighet som är svår att sätta fingret på. Smaken är välkomponerade med en kryddighet som skiftar skepnad gradvis genom hela smaken och en maltkropp som drar åt pumpernickel och bär upp det hela snyggt. Välgjord öl men kryddigheten kanske inte är för alla?

Corsendonk Christmas Ale (Belgien), 25 cl, 20,90 kr, 8,1%
Söt och estrig i både doft och smak med mycket konserverad frukt och en lätt kryddighet. Omfångsrik smak som sticker ut ur mängden här.

Störtebeker Weihnachtsbier (Tyskland), 50 cl, 21,90 kr, 6,5%
Knäckebrödig och lite småsöt knäckig öl. Välkomponerad men en aning slätstruken.

Fuller's Old Winter Ale (Storbritannien), 50 cl, 22,90 kr, 5,3%
Rostebröd och kakor i kombination med en typiskt engelsk humlighet med lätta fruktiga drag. Även denna har smaker som fungerar bra med varandra men som blir en aning trist i längden.

Celt Nadolig Rare (Storbritannien), 50 cl, 23,70 kr, 5%
Ganska slätstruken doft som är lite kvalmigt och instängt söt men med en lätt humletouch. Intressantare smak som har en ganska lättsam och mysig humlighet på en kakig kropp. Ser inte riktigt julen i detta dock, men en rätt så trevlig, om än enkel, pale ale är det.

Anchor Christmas Ale 2012 (USA), 35,5 cl, 25,60 kr, 5,5%
Rejält kryddig med framförallt nejlika och pomerans. Smakar lite som de nejlikaprydda apelsinerna doftar och tar mig tillbaka till barndomen. Lätt beska i slutet av en brödig och kakig maltkropp, men det är verkligen kryddningen som dominerar här.

Widmer Brrr Seasonal Ale (USA), 35,5 cl, 25,90 kr, 7,2%
Mycket humlig med en kladdig maltighet, som nästan klibbar igen munnen. Det här handlar bara om sliskig karamell och kakor tillsammans med fruktig och kryddig humle. Snäll efterbeska som varar länge.

Flying Dog K-9 Winter Cruiser (USA), 35,5 cl, 26,90 kr, 7,4%
Maltdominerad med mycket knäck och ett trevligt smakomfång, men en aning enkelspårig i längden. Värmer i vintermörkret men det är tveksamt om jag skulle gilla det genom en hel flaska.

Great Divide Hibernation Ale (USA), 35,5 cl, 29,90 kr, 8,7%
Har en kaffeton som påminner om den i t ex Mikkeller Koppi IPA, dvs ganska "ljus" och som nästan slår över i choklad. Djup smak med knäck och lite tallbarr. Härlig efterbeska. Den här får gärna värma mig i vinter!

St Peter's Winter Ale (Storbritannien), 50 cl, 26,90 kr, 6,5%
Ganska djup maltighet som pendlar mellan knäckebröd, marmelad och kaffe. Blir dock ganska enkelspårig och tråkig i längden för mig.

Shepherd Neame Christmas Ale (Storbritannien), 50 cl, 28,90 kr, 7%
Ganska lätt och mycket typiskt engelsk med en fräsch och runt kakig maltkropp och en lätt humlekaraktär. Trevlig men inte särskilt julig. De sju procenten märks inte alls.

Ölvisholt Jólabjór (Island), 33 cl, 29,00 kr, 6,5%
Fruktig och lätt syrlig doft med toner av rök. Doften är mer karamellbetonad till en början för att sedan slå över mot rökt skinka. Röken ligger kvar genom hela eftersmaken. Rökigheten är dock välbalanserad mot resten av ölet och blir aldrig jobbigt stark.

Ayinger Winter Bock (Tyskland), 50 cl, 29,90 kr, 6,7%
Krämig maltdominerad smak med nougat, vörtbröd och en lätt fruktig ton. Lätt sötma och i stort ingen beska alls, men ändå rätt trevlig.

Jacobsen Golden Naked Ale (Danmark), 75 cl, 55,00 kr, 7,5%
Söt och med en lite fudgeliknande smak över en lätt fruktighet och en avslutande frisk humletouch.

N'Ice Chouffe (Belgien), 75 cl, 56,90 kr, 10%
Intensiv smak med kryddor, nougat, plommon och lite lakrits. Det känns att det är starkt men det blir inte spritigt utan snarare bara trevligt värmande. Spritsig kolsyra som kittlar på tungan.

S:t Eriks Julporter (Sverige), 33 cl, 21,90 kr, 5,9%
Pumpernickel, mjölkchoklad, kaffe och knäckebröd. Står sig en aning lätt och blir lite för torr. Jag hade nog gillat den med lite mer restsötma.

Sigtuna Midvinterblot 2012 (Sverige), 33 cl, 22,90 kr, 9%
Tung, djup, bitter smak med rostade toner, pumpernickel och knäck. En rostad beska ligger kvar länge. Alkoholen är knappt märkbar och i år är det nog ingen som kan klaga på att det är för lite kolsyra i den. Kan nog tjäna på att sparas till nästa jul för att jämna ut lite kanter.

Mohawk Blizzard Imperial Porter (Sverige/Belgien), 33 cl, 29,70 kr, 9,7%
Humlig doft med mycket karamell och choklad, som återfinns i smaken. Kroppen blir mycket rund och fin med sin karamell och choklad och toppas med en härligt fruktig humlighet.

Mohawk Whiteout Stout (Sverige), 50 cl, 34,90 kr, 9,7%
Ganska torr och rostad smak med en märkbar portion humle som ger den en lätt fruktig och kryddig ton. Tung smak med mycket rostade toner och en humlekaraktär som smyger sig fram i slutet. Humlen krockar lite mer med malten än i Blizzard.

Midtfyns Jule Stout (Danmark), 50 cl, 39,90 kr, 7,6%
Se mina fulla recension här.

Liefmans Glühkriek (Belgien), 75 cl, 57,00 kr, 6%
Totalt fantastiskt! Ännu bättre än tidigare år med ett ännu bättre samspel mellan kryddor och öl. Söta körsbär blandas med julkryddor i en underbar kombination. Kanske lite för läskliknande för vissa men jag älskar detta. Fullkomlig och villkorslös kärlek!

Falcons Julmumma (Sverige), 50 cl, 16,90* kr, 5,2%
Sött och med extrema mängder kardemumma. Jag är lite av en sucker för kardemumma så jag tycker om det, men ska man inte blanda det med något?


*Pant tillkommer

Utöver dessa öl kommer också Mikkellers Santas Little Helper, som saknades på provningen idag. Dessutom kommer fler julöl den 1 december.

2 kommentarer:

  1. hallå, en fråga om Mysingen: sista åren tycker jag den varit lite klen i kroppen, ja lite blaskig rent av. synd på en sån öl. - nå, hur var den i år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan inte riktigt komma ihåg hur den var förra året, så någon jämförelse kan jag inte göra, men jag tyckte inte den var för klen i kroppen nu.

      Radera