Julölsrecension: Midtfyns Jule Stout

, , Inga kommentarer
I brist på julgran till bakgrund...

En av årets nya julöl bland de 45 som kommer till Systembolaget den 15 november är Jule Stout från Midtfyns Bryghus. Kryddad med stjärnanis och fänkålsfrö är denna stout på 7,4 % något man gärna häller upp efter att julmaten dukats undan och man slår sig ner i soffan med lite choklad eller ost. Systembolaget får in 20 000 flaskor som kommer att gå på 39,90 kr styck. 

Kryddorna ger sig direkt tillkänna i doften där den mjuka chokladigheten från grundölen mixas med en kryddig lakritston. Det är en väldigt hemtrevlig och inbjudande doft, men samtidigt lyckas den inte riktigt bli spännande. Det handlar just inte om så mycket mer än choklad, lakrits och lite kryddighet.

Det första som slår mig när jag tar en munfull av Jule Stout är att det är lite mycket kolsyra för den här typen av öl, men det är snabbt avhjälpt med lite extra snurrande av ölet i glaset. Den vinner också mycket på att bli av med lite av kolsyran och kanske hade jag helt enkelt slagit den lite för försiktigt. I smaken är chokladtonen djupare och bygger upp denna öl som sedan toppas med den kryddiga lakritstonen på ett mycket trevligt sätt. En karamellton slår igenom i slutet och ger en lätt touch av sötma i avslutningen till en annars ganska torr öl.

Både som öl och julöl tror jag den hade vunnit lite på att vara en aning sötare. Till sist och syvene ändå en trevlig öl som passar in till julgodiset eller på egen hand när man varvar ner efter dagens julstress.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar