Lagringsexperiment: Tre år med Old Stock

, , 2 kommentarer
Foto: Anja Lenner
Old Stock Ale är en barley wine som har dykt upp återkommande på Systembolaget de senaste åren och jag har samlat på mig några årgångar. När man pratar om att lagra öl brukar just stilen barley wine nämnas som ett säkrare kort än många andra. Med flaskor från 2010, 2011 och 2012 till hands blev det nu dags att testa dem mot varandra för att se hur de utvecklas.

Utvecklingen verkar ha varit tämligen linjär under dessa två år och ölen från 2011 är på många sätt som en blandning av den äldre och den yngre ölen. Kanske inte helt oväntat slår alkoholen igenom tydligt i den nyaste flaskan medan det är en betydligt mer nedtonad aspekt i de två äldre. Med tiden har den lugnat ner sig och gett plats till andra aromer och smaker.

Smaken har gått från att vara mer karamellbetonad till att bli rundare och mer fudgeliknande. De fruktiga tonerna har fördjupats något i de äldre flaskorna men oxideringen är knappt märkbar ens i 2010an. Sötman har klingat av något och med ålder har den definitivt blivit mer mogen i sin framtoning.

Överlag är utvecklingen ändå lite mindre än vad som jag hade trott och hoppats på. Å andra sidan tror jag den har god potential att fortsätta utvecklas positivt i flera år till.

Slutsatsen är alltså att Old Stock blir bättre med ålder och två år inte verkar räcka för att den ska nå sin topp.

2 kommentarer:

  1. I only have a few left from 2011. Will be keeping them in the cellar for a few more years then. :)

    SvaraRadera
  2. Jag håller helt klart med. Drack en 2009:a för inte så länge sedan och kan tänka mig att den gärna kan få ännu längre tid på sig. Senaste vertikalen minns jag inte när jag hade, men jag har flaskor från '07 och framåt så det kanske blir en snart. Kan dock tänka mig att detta är ett öl som inte börjar gå utför förrän efter 10 år (och om man inte dricker en flaska som har börjat gå utför, hur ska man då veta var toppen är?)

    SvaraRadera