Nya julöl på folkölshyllan

, , Inga kommentarer
Jultemat fortsätter med öl som inte kommer i Systembolagets julölssläpp, utan håller till på mataffärernas hyllor. I år är det nämligen premiär för två överraskande smakrika folkjulöl från Spendrups två olika dottermärken Gotlands Bryggeri och Brutal Brewing. Frosty Bulldog Seasonal Ale och Sir Taste-a-Lot Christmas Lager är två nya tillskott till julfolkölsutbudet som utöver uppstickare som Dugges Rudolf 3,5% tenderar att bestå av blasklager med en mörkare färgnyans.

Frosty Bulldog är tydligt inspirerad av den brittiska ölskolan och stilmässigt skulle jag placera den som en bitter. Pale ale-, crystal-, ljus karamell- och svartmalt bygger upp kroppen som sedan humlats huvudsakligen med bramling cross men också cascade och nya innehumlen galaxy för att till slut jäsas med en skotsk alejäst. Trots avsaknaden av tillsatta kryddor finns en känsla av jul i doften som är tät och medelfyllig med toner av rostebröd, julskinka och kryddor. Smaken blir en aning metallisk, kanske för att det är mycket humle och lite alkohol men är i övrigt trevlig med en lätt rostighet som ligger kvar länge i gommen.

Sir Taste-a-Lot är en mörkt bärnstensfärgad lager som bryggs på pilsner-, münchener-, caraaroma-, mörk karamell- och melanoidinmalt för att sedan humlas med magnum, perle och amarillo och som sedan dessutom torrhumlas. Vilket rent ingrediensmässigt gör den till någon sorts blandning av Spendrups Julbrygd och Mariestads Julebrygd. Maltkroppen är lite lätt kvalmig men det ligger en trevlig humleton ovanpå som räddar ölet och ger en trevlig fruktig kick. Dricker man bara den här under kvällen (vilket väl ofta är fallet med folköl?) fungerar det bra men dess smak slås lätt ut av tyngre öl. Serveras med fördel i ett högt, smalt glas (istället för ett bredare pintglas som på bilden).

Det är ett steg i rätt riktning att även de större bryggerierna börjar titta alltmer på folkölsmarknaden och brygga smakrikare öl med låg alkoholhalt. Sir Taste-a-Lot Christmas Lager lämpar sig kanske mer för den som är i en tidigare fas i ölupptäckandet medan Frosty Bulldog bör passa alla och är ett särskilt välkommet tillskott till utbudet av julöl med lägre alkoholhalt.

Båda dessa folköl kommer börja säljas i dagligvaruhandeln den 29 oktober.

För öppenheten: Båda dessa öl har getts till mig som varuprover. Åsikterna som presenteras ovan är mina egna och är helt ärliga.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar