Ölguide till Odense

, , 3 kommentarer
När vi svenskar pratar om öl i Danmark kommer vi sällan längre än till Själland - de kvantitetsintresserade snackar Helsingör och de kvalitetsintresserade pratar Köpenhamn. Resten av landet kan nästan framstå som en ölöken i jämförelse vilket förstås är långt ifrån sanning. Här är därför en liten ölguide för dig som har vägarna förbi Odense.

Odense är Danmarks tredje största stad och den största staden på Fyn, som ligger mittemellan Själland och Jylland. Staden blir därför den naturliga samlingsplatsen för god öl i regionen. Med två bra ölpubar och två affärer att finna öl i världsklass på slipper man definitivt lämna staden törstig.

Låt oss börja vid Vinens Verden på Slotsgade 21. Butikens huvudfokus ligger på vin och whisky men det finns en välutvecklad ölavdelning i hörnet av butiken. Sen deras förra ölansvarige lämnade butiken för några månader sen verkar det inte längre vara lika stor snurr med nya öl på hyllorna, men man kan fortfarande hitta mycket gott. Framförallt hittar man öl från Danmark, USA och Belgien men det finns också mindre inslag från andra länder. Utbudet av lambic är inte fy skam och för tillfället finns bland annat Cantillon Mamouche 2011 och Boon Framboise 2004 på hyllorna. Priserna här är bättre än hos lokalkonkurrenten HJ Hansen och även t ex Ölbutikken, men är inte lägre än Kihosk.
Mittemot Vinens Verdens ingång ligger gränden Vinetapperstraede som leder ner mot gågatan i centrum. I mitten av gränden finner man puben Christian Firtal, i folkmun ofta bara C4, som är ett av de bästa vattenhålen i stan. Framförallt är det deras fatlista som är intressant med ett 20-tal roterande fat. De flesta fatöl kan man få små och stora glas av och under deras happy hour är det halva priset på fatölen. De roterar även runt på flasksortimentet, som dock inte brukar vara lika prisvärt.Fortsätter man ner genom Vinetapperstraede och tar till höger vid gågatan och följer den tills dess ände har man HJ Hansen på sin högra sida. Liksom Vinens Verden är det en butik som främst specialiserar sig på vin men även har en del bra öl, samt en liten avdelning med andra delikatesser. Priserna är generellt alltså något högre än Vinens Verden på det mesta som finns i båda butikerna men det finns också en del öl som man bara hittar här. Liksom Vinens Verden så var HJ Hansen något bättre förr i tiden, framförallt för att det fanns mycket mer spännande amerikansk öl. Nu är det väldigt fokuserat på Danmark och Belgien samt i viss mån Holland. En riktigt trevlig pjäs de har här är Rodenbach Vin de Cereale 2004. Håll också utkik efter utförsäljningar, jag har vid flera tillfällen sprungit på trevliga öl till extrapriser. Just nu var t ex Cuvee de Tomme nedsatt med omkring 33%.
Går man ut från HJ Hansen och rakt ner mot ån och fortsätter upp en bit kommer man till Carlsens Kvarter. Inredningen är en mix av engelskt och danskt och öllistan är stor och spännande. Här ligger fokus mer på flaskölen än fatölen dock men det finns mycket kul att finna och till rimliga priser. Som så många andra bra ölhak kan det bli såväl fullt som stimmigt på fredags- och lördagskvällar. Baren ligger precis innanför dörren och sedan sprider puben ut sig i många små rum, vilket kan göra det både mysigt och jobbigt utspritt.

Förutom dessa fyra ställen kan man i Danmark också köpa öl på mataffärer och dylikt. Där finns det ofta bryggerier som inte finns på affärer som HJ Hansen och Vinens Verden, som t ex Svaneke. Det är dock sällan man hittar något spännande ölväg på mataffärerna i  centrala Odense.

Adresser och öppettider
Vinens Verden: Slotsgade 21
Mån-onsd 10-17.30 Tors 10-18 Fre 10-19 Lör 10-16 Sön Stängt

HJ Hansen: Vestergade 97
Mån-tors 10-17.30 Fre 10-19 Lör 10-15 Sön Stängt

Carlsens Kvarter: Hunderupvej 19
Mån-lör 12-01 Sön 13-19

Christian Firtal: Vintaepperstrade 31
Mån-ons 12-00 Tors-fre 12-02 Lör 11-02 Sön Stängt

3 kommentarer:

 1. Trevlig läsning :) Du tog med det viktigaste iaf ^^

  Vad jag har fått intryck av däremot, är att HJ Hansen försöker fokusera lite mer på öl nu. Det verkar som att deras försäljning har ökat nu när Vinens Verden har tappat, och deras ölkille, om än inte superkunnig, verkar glad i att ta in nya grejer. Bland annat ska de få in en last Drikkeriget-grejer vilken dag som helst nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, självklart finns det fler ställen där man kan hitta bra öl, men dessa fyra är ju helt klart de allra viktigaste.

   Japp, hörde att HJ Hansen skulle få in bl a FouFoune snart, men de har ändå tappat lite på amerikanska sidan. Förut hade de ju Southern Tier, Lost Abbey, AleSmith etc.

   Radera
  2. Jo, Fou' Foune är det jag som beställt in. Efter uppenbarligen mycket pushande lyckades de få igenom en beställning :D

   Sedan så har det gått ner sig sedan förr, såklart, men jag har en känsla av att de är lite på uppgång, mest baserat på deras attityd mot öl. Ytterligare ska den lasten från Drikkeriget som kommer innehålla en del amerikanare sades det.

   Radera