Import-IPA-batalj och humlefärskhetstest

, , 1 kommentar
Som en fortsättning på gårdagens funderingar på hur det ökande utbudet av IPA (och dess släktingar) påverkar humlefärskheten bland det vi finner på hyllan har jag idag satt mig ner och provat igenom ett gäng importerade IPA som finns på Systembolaget. Förutom ett test av hur bra de är blir det också ett litet stickprov på hur färska de humlestinnare ölen är just nu.

Detta var de importerade IPA (jag håller Dale's som en IPA) av modernare snitt som jag kunde hitta vid ett besök på Systembolaget i Falun igår. Normalt lagerför butiken också Epic Armageddon IPA men den var slut i hyllan vid mitt besök. Passande nog ger de inköpta ölen också en hyfsad spridning såväl geografiskt som mellan olika svenska importörer, med undantag för Dale's och Modus som båda kommer från Colorado och som tas in av samma importör. Alla öl testades vid samma temperatur och ur samma sorts glas (kupan från SBWF 2009).

Brewdog Punk IPA
Datummärkning: 30/10/14
Friskt och ganska piggt humlig men något tunn humlesmak. Det drar åt småsyrliga exotiska frukter, en ganska lättsam fruktsmak. Något kort humlesmak som släpper fram lite kaksmak följt av en relativt mild efterbeska. Ingen direkt trötthet i humlen.

Brooklyn East India Pale Ale
Datummärkning: NOV2014
Den i gänget där de moderna humlesorterna är blygaste och som har mest framstående drag av brittisk humle. East Kent Goldingens söta blommighet är dominerande på humlefronten tillsammans med toner av apelsinmarmelad och scones. Mild beska som balanserar upp den lätta sötman men inte stannar särskilt länge.

Thornbridge Jaipur
Datummärkning: 27.09.14
Balanserad smak med lika delar av dels kakor och dels citrus och halm. Humlen är något tillbakadragen för en modern IPA. Det finns inga trista, trötta humlesmaker men däremot har mycket av de smaker som finns när den är färskare försvunnit. Fortfarande helt okej, men märkbart sämre än när den är färskare.

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
Datummärkning: 10/09/14
Något återhållsama humletoner som drar åt citrus, lite tropisk frukt och blommor. Ett uns av trötta humlesmaker men annars handlar det mest om att humlesmakerna mattats av rejält. Därtill finns brödiga och något karamelliga smaker som spelar fint med den humlen som finns kvar. Inte helt tokig i sig men en spillra av vad den är som färsk och alldeles för tam i humlen för att passa när man är sugen på den där humleöverdosen.

SKA Modus Hoperandi
Datummärkning: SEP14
Dova citrustoner, något oljig med mycket milda drag av kåda, en smula grönpepparkryddad paprika och så en dos av rätt trött humlesmak. Något fet maltkropp under humlen med smaker av karamell och kakor. Lite stickig. Modus Hoperandi har aldrig riktigt varit min grej, i alla fall inte sen den kom på burk, men här känns det också att den är rätt så trött.

Oskar Blues Dale's Pale Ale
Datummärkning: 29/4/14
Kraftigt humlig med mycket tropisk frukt som spelar tillsammans med kolasmaker. Något trött i humlen och det märks på smaken att den inte är särskilt färsk. Dock hanterar den sin ålder väldigt bra, säkerligen tack vare en god dos humle till att börja med. Inte så bra som den kan vara men fortfarande bra. Burken hjälper säkerligen.

Sammantaget tycker jag att det är en klar seger för Dale's och jag skulle ranka dem så som följer, bäst först: Dale's Pale Ale, Punk, Jaipur, Torpedo, Brooklyn och sist Modus Hoperandi. Klart intressant att testa dem mot varandra och resultatet stämmer också rätt så väl överens med vilka öl jag väljer att köpa vid de (relativt få) tillfällen som jag köper importerad IPA från Systembolagets ordinarie sortiment. Den överlägsna färskheten på svensk öl, och särskilt då Oppigårds öl som håller bra snurr, gör att jag nästan alltid hellre går på svensk öl när det ska vankas humlefokuserad öl. Det är inget jag behöver ångra efter detta test.

1 kommentar:

  1. SBWF kupa från 2009 är en stor favorit för min del. SBWF har inte haft så bra glas sen dess...

    SvaraRadera