En sommarkombo som piggar upp i höstrusket

, , Inga kommentarer

När höstmörkret lägger sig kan det alltid vara trevligt att med tunga, mustiga grytor. Eller så kan man pigga upp med något lite somrigare, som cajunkryddad fläskfilé med ugnsbakad sötpotatis och en frisk salsa. Som tur är har också Systembolaget släppt flera friska och somriga godbitar som passar till.

En av dem är den fantastiska Tank 7 från amerikanska Boulevard Brewing, en medelfyllig och lite söt farmhouse ale med massor av amerikansk aromhumle. Fruktiga och friska bidrag från både jästen och humlen med andra ord men utan någon direkt beska, vilket leder till en härligt småsöt fruktbomb.

Sötpotatisen, som ugnsbakats i folie är söt, mjuk och krämig och gifter sig utmärkt med den söta fruktiga ölen. Det cajundkryddade köttet erbjuder istället en kontrast mot ölet med dess kryddiga marinering och karamelliga stekyta som ger en spännande dynamik till parningen. Tomat, salladslök, chili, persilja, salt, olja och vinäger sätter ihop salsan som vibrerar av smak och både binder samman och sätter pricken över i på såväl själva maten som dess parning med ölen.

Såväl ölen som maten är för mig typiskt somriga och i det rådande höstrusket är de tillsammans som en solstråle som lyser upp tillvaron. En liten energiinjektion som får en att orka med lite till.

Receptet till maten finner ni i kokboken Jamie's America, en kokbok som verkligen lyfter fram bredden i den amerikanska matkulturen som annars sällan syns i Sverige. Just det här receptet ska egentligen göras med alligatorsvans, bara en sån sak.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar