Inlägg #500: Back to the roots med dubbla dubblar till ädelostfläsk
Efter lite drygt två och ett halvt aktiva år har nu Portersteken nått fram till sitt femhundrade inlägg. Det firas med att gå tillbaka till bloggens rötter: öl och mat tillsammans. Här har vi därför fläskfilé i ädelostsås med recept och dubbla ölparningar, dessutom en lyxig efterrätt med en lyxig efterrättsöl.
2 fläskfiléer
1 knippe salladslök
2 gula lökar
1 tsk timjan
1 tärning grönsaksbuljong löst i 1 dl varmt vatten
1 paket Castello Organic Blue (eller annan blåmögelost)
2-3 dl matlagningsgrädde
Värm ugnen till 200 grader. Putsa filéerna och skär i 2 cm tjocka skivor. Banka ut skivorna med handflatan. Peppra fläsket och bryn på bägge sidorna. Lägg dem därefter åt sidan. Finhacka lök och skiva salladslöken tunnt och fräs det hela i pannan tillsammans med timjan. Häll i buljongen och "smula" ner osten. Rör ut tills osten smält ut och tillsätt grädden. Låt det puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner köttet i en ugnsfast form och häll över såsen. Tillaga i ugnen i 30 minuter och låt det sedan vila i 10 minuter. Servera med färsk pasta och smörångade morötter.
Till detta dracks en dubbel uppsättning av dubbla öl. Westmalle Dubbel och dubbel-IPAn De Molen Amarillo. Westmallens söta och fruktiga kropp smälte fint samman med köttet och såsen i en mycket behaglig kombination som lyfte fram köttets stekyta och osten i såsen. Amarillon knöt mer an till de söta grönsakerna och utgjorde en fin kontrast mot köttet och gräddigheten som också fungerade mycket bra. Två kompetenta parningar men Westmallen vinner dubbelbataljen med en hårsmån.
Till efterrätt hade vi en dansk handgjord lyxlakrits med lakritskulor täckta av choklad i en otroligt god kombination. Dyra grejer men också fruktansvärt goda. En öl som Nice Chouffe, med sina anistoner i kombination med viss nougatantydan och stora fruktighet tror jag hade passat utmärkt men fanns inte tillgänglig. Istället blev det en Pannepot Grand Reserva 2008 från Struise. Inte den enklaste ölen att få tag på i Sverige men i Danmark gick den att plocka från hyllan. Dess härligt avrundade smak passade okej till lakritsen men det lyfte inte riktigt. Det hade nog behövs en öl med tydligare lakritston för att verkligen knyta an till lakritspralinerna. Kanske någon av Danmarks alla lakritsstouter?
Skål för 500 inlägg och skål för 500 till!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar