Bojkotta Bosteels?

, , 5 kommentarer
Sedan det belgiska bryggeriet Bosteels för någon vecka sedan stämde Brasserie d'Ebly för att ha gjort ett glas som liknar deras ikoniska Kwakglaset, eller snarare en ställning till glaset som liknar ställningen till Kwakglaset, har det börjats tala här och var om att bojkotta Bosteel och deras produkter. Kampen leds av De Struise som på sin Facebooksida tar strid för den lilla bryggaren Ebly och nu har även en del svenska pubar hängt på bojkotten.

Bosteels är kända för Kwak, Tripel Karmelit och Deus Brut des Flandres och särskilt kring det speciella Kwakglaset har man byggt upp en historia för att öka försäljningen. Glaset i sig är en mindre variant av ett brittiskt "yard glass", ett glas som inte kan stå själv utan behöver vila mot en ställning. Bosteels hävdar att det förr i tiden användes av kuskar som kunde kroka fast glaset på sin droska och ta med sig öl i farten. En sådan användning av glaset verkar dock sakna historisk grund och är sannolikt påhittad.

Eblys glas är gjord för deras La Corne du Bois des Pendus och är ett dryckeshorn i glas med en tillhörande ställning (se bild). Detta har Bosteels nu dragit dem inför rätta för och kräver att de ska sluta använda detta glas, som de tycker liknar deras Kwakglas för mycket. Det hela skulle förstås innebära en substentiell ekonomisk motgång för Ebly och dess grundare Gaetan Patin.

Enligt Urbain på De Struise har Bosteels gjort en årlig nettovinst på närmare 30 miljoner kronor. Ställ det mot lilla Ebly som förväntas ha en årsproduktion omkring 140 000 liter under 2012 och för två år sedan bara gjorde en tredjedel av det. I sammanhanget är det också värt att nämna att andra, större bryggerier också har använt liknande glas, bland andra Heineken (bildbevis).

Jag kan förstå att man vill skydda sin verksamhet från varumärkesintrång och liknande men i detta fall känns det som att Bosteels varit lite väl kinkiga. En del kända svenska pubar verkar hålla med och bland andra De Klomp i Linköping och Pressklubben i Stockholm kommer enligt uttalanden från anställda att sluta servera öl från Bosteels, åtminstone under den närmaste tiden.

Tänker du bojkotta Bosteels?

5 kommentarer:

 1. Bojkotten måste bli massiv för att den ska kännas i plånboken. Jag tvivlar på att detta kommer ske. Alltså dricker jag, som vanligt, de öl jag känner för.

  SvaraRadera
 2. Det är väldigt sällan jag dricker de nämnda ölen, men jag tycker det är dåligt av Bosteels. Jag tänker nog haka på bojkotten dock och slå ett slag för den lilla bryggaren. ;)

  För övrigt var Heineken-glaset betydligt mer likt Kwak-glaset än Eblys...

  SvaraRadera
 3. Personligen dricker jag inte några öl från Bosteels då det inte är någon av dem som faller mig i smaken. Har liksom svårt att hitta suget för öl i belgisk stil numera och jag vet egentligen inte varför.

  Men nu när du nämnde detta så kom jag att tänka på när Sigtuna fick dra tillbaka sina Extra Sigtuna Bitter (ESB) eftersom Fullers ansåg att de ägde varumärket ESB. Då talades det väl aldrig om någon bojkott? Eller? Minns jag fel?

  Förövrigt så är ju inte Eblys glas ett dugg likt Kwaks tycker jag och ja stämningen är rent ut sagt fjantig.

  SvaraRadera
 4. Jag bojkottar Kwak sen ett par år tillbaka för att den smakar illa...

  SvaraRadera
 5. Hela diskussionen är fjantig tycker jag och en bojkott från oss konsumenter är i så fall precis lika illa som den stores påstådda påhopp på den lille som jag antar är diskussionen här. Man måste givetvis har respekt för båda lägren i detta case tycker jag. Från Bosteels håll handlar detta ju knappast om att knuffa lille olle i diket för man tycker det är så jäkla kul eller för att man på den lilles bekostnad vill slå sig för bröstet. Man markerar helt enkelt generellt sitt ställningstagande rörande skyddet av sina produkter. Inga fel med detta statement givetvis och det är de dessutom lååångtifrån ensamma om...

  SvaraRadera