Tema: Nynäs - Julölsrecension: Mysingen Midvinterbrygd

, , Inga kommentarer

En av de cirka trettio återkommande ölen bland årets julöl på Systembolaget är Mysingen Midvinterbrygd, något av en modern klassiker bland julölen. I en julölsprovning stod den ut som en av de kryddigare alternativen, särskilt bland de svenska bryggeriernas bidrag. Men vad blir intrycket när man får spendera lite tid med ett fullt glas Mysingen istället för en stressad snabbis att några få centiliter?

I typisk midvinterbrygdsstil är den mörkt brun snarare än svart och har ett relativt ljust skum. Dofen är kryddig men att placera kryddorna är inte helt lätt. Jag kommer att tänka på nejlika, stjärnanis och körvel. Kanske liiite torkad ingefära? Detta ligger ovanpå en doftkropp som består av vörtbröd och lätta karamelldrag.

Smaken kan till en början kännas väldigt kryddig men smaklökarna anpassar sig snabbt och efter en stund känns den istället härligt balanserad med en spännande kryddtwist. Lätta karamelldrag även i smaken som är något söt i början för att gå över till en örtig beska. Varje klunk är mer lättdrucken och det dröjer inte länge innan man får hålla igen med klunkandet. Jag hade dock önskat en lite djupare bakgrundssmak.

Det här är i mina ögon en av de bästa kryddölen bland årets julölen. Vill man ha en framstående kryddighet är detta ett bra val, men annars kanske den kan bli lite mycket? Den "mörka" kryddigheten passar i alla fall mycket bra till vinterns tunga maträtter.


Mysingen Midvinterbrygd släpps tillsammans med de övriga julölen på Systembolaget den 15 november.
Denna flaska var ett varuprov.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar