Tema: Nynäs - Ölrecension: Valsviken Vinterporter 2012

, , 1 kommentar

Mitt uppe i Nynästemat här på Portersteken har de idag gått och vunnit pris som Årets Ölutvecklare. Grattis grabbar! Det firar vi med en liten ölrecension av Valsviken Vinterporter 2012, som gör comeback efter ett års uppehåll och dessutom släpps på Systembolaget den 1 december. Denna exklusiva öl är utan flasketikett men istället paketerad i en fin liten kartong som bidrar till lyxkänslan. Brygd med sju olika maltsorter och lagrad i lika många månader är den en öl som värmer i vintermörkret.

En mer eller mindre totalsvart vätska med ett litet lattebrunt skum slår sig till ro i min kupa medan mocchadoften börjar sprida sig uppåt. Sött, mediumrostat kaffe och choklad dominerar doften om än inte på samma sätt som i t ex Southern Tier Mocha. I bakgrunden ligger något som påminner om likörpraliner. Det är en vuxen doft på denna vinterporter.

Smaken spinner vidare på likörpralinerna och är mer chokladcentrerad än aromen. Eller kanske är det en temperaturfråga. Trevligt är det i varje fall. Välbalanserat med ett litet riv i smakerna och en lätt eldig ton. Överlag tycker jag den har höjt sig rejält sen förra omgången.

Något som jag verkligen gillar med denna öl är att den skiljer sig ganska mycket från andra starka, mörka öl som finns på bolagshyllorna.För öppenheten: Denna flaska gavs till mig som ett varuprov inför den kommande lanseringen.

1 kommentar:

  1. Suverän, men jag kan inte låta bli att störa mig på de där 25 cl-flaskorna. Varför måste de göra dem så jäkla små?

    SvaraRadera