Tema: Nynäs - Smörpundet Porter och Sotholmen Extra Stout till glass

, , 2 kommentarer

Hemmagjord glass och porter eller stout är väl en oslagbar kombination, eller? Ja, om det är rätt porter eller stout förstås. Ölen måste ha en del kraft, men mer kraft innebär för det mesta också mer alkohol. Till en äppelpajglass och en chokladglass provade jag Smörpundet Porter och Sotholmen Extra Stout för att försöka hitta en undre gräns för hur lågt man kan gå.

Äppelpajglasen är ett eget litet påhitt som blev väldigt gott. Jag gjorde helt enkelt en vaniljglass som jag blandade i äppelmos och kanel i, samt bakad och smulad smulpajsdeg. Det smakade i slutändan precis som en äppelpaj i glassform. Chokladglassen är efter ett recept i en glasskokbok från de som driver den legendariska glassbaren Humphrey Slocombe i San Francisco.


Smörpundet är med sin chokladiga och lite söta framtoning en öl som har goda förutsättningar att passa med glass men glassen har så kraftig smak att ölen hamnar lite i skymundan och aldrig kommer till sin rätt. Under gränsen för vad man behöver till glass alltså. Sotholmen Extra Stout däremot, som är lite torrare, mer rostad och framförallt kraftigare, passar fint till. Tillräckligt kraftig i smaken för att stå upp till glassens intensitet och med en rostighet som ligger i en mycket passande kontrast mot glassens smaker.

Allra bäst till glass tycker jag ändå att något ännu kraftigare och rostigare är, som till exempel Dugges ½ Idjit. Och pröva gärna att göra hemmagjord glass, det kan bli otroligt gott och det finns massor med utrymme att leka med smaker.

2 kommentarer:

  1. Då kan jag inte låta bli att länka den här sidan http://www.glassrecept.se/index.php

    MickeW

    SvaraRadera
  2. Gillar ditt temaupplägg. Intressant läsning, speciellt när det handlar om ett bryggeri man ''följt'' i princip så länge man druckit alkohol.

    SvaraRadera