Snabbrecensioner av utvalda öl från Örebro Öl & Whisky Festival

, , Inga kommentarer
Under helgen som varit vankades det ölfestival i Örebro. Stämningen var på topp och "det går aaaaldrig" hördes ingenstans. En del nyheter fanns på plats och den alltid välbesökta Närkemontern är förstås alltid en höjdpunkt. Särskilt för mig som Uppsalabo, deras öl finns inte i den här nacken av skogen. Här nedan följer lite snabbrecensioner av några utvalda öl som provades under festivalen.

Poperinges Hommelbier Fresh Harvest 2012
En specialvariant av Hommelbier med färsk humle. Mycket frisk smak med en juicig fruktighet blandat med en gnutta hö och blomster. Välavvägd och nästan för lättdrucken för att ha 7,5%. Spännande och överraskande god.

Närke Jólners Dricka
Mjölkstout på blygsamma 3,6% som knappast saknade tryck i smakerna. Krämigt kaffe och rostat bröd i smakerna tillsammans med laktosen och den låga alkoholhalten gör den ju nästan till en sorts frukostöl. Hade den varit 0,1% svagare hade det varit en av de bästa folköl jag någonsin druckit.

Närke Älj-Äjl
Jag har aldrig gjort saft på älgört och kan inte riktigt relatera till den smaken, men denna öl med älgört kopplar jag till root beer och jenka, fast mycket torrare förstås. Spännande och speciellt, som vanligt när Närke får för sig att leka med ingredienser, men denna gång blev det inget jag skulle vilja dricka en pint av.

Oppigårds Thurbo DIPA
Wow! Här levereras något som få andra DIPA klarar av: en rejäl humlekick tillsammans med en grym balans mellan malt och humle. Söt citrus, blandad exotisk frukt, karamell, toffee och så lite mer exotisk frukt på det. Snäppet vassare än Drakens DIPA och därmed Sveriges bästa DIPA i min bok. Ser framemot att dricka mer Thurbo DIPA.

Amager Batch 500
Efter dryga fem års bryggande har Amager nått fram till femhundrade batchen som firas med en jubileums-IPA i östkustsk stil. Dansk östkust då får man nästan förmoda. Visst vilar hela humligheten på en karamellig bas men den är ändå ganska lätt och långt ifrån kladdig. Den lätta sötman sitter mitt i prick och skickar sedan över humlen i våg efter våg av frukt, grape, blomster och parfym. Inte extremt på något vis utan bara väldigt gott. Skål för de 500, Amager, och skål för åtminstone 500 till.


Malmö Brygghus False Dmitriy Julspecial Imperial Bourbon Vanilj Stout
Troligen det längsta namnet på festivalens öllista. En upphottad variant av deras mycket goda imperial stout. Bourbonsmaken är inte särskilt dominant utan spelar tillsammans med vaniljen istället en fin supportroll till smakerna av chokladpralin och karamellmacchiato. Finurligt balanserad på ett oväntat sätt. Skulle gärna haft en flaska till jul.

Strömsholm En Riktig Lättöl
Avslutningsvis vill jag lyfta fram en lättöl. Denna har funnits i över ett år men först nu har jag lyckats smaka den. En ale som är inmäskad på hela 78 grader vilket gör att det mesta av sockret från malten inte kan ätas av jästen. Resultatet är en mycket maltigt lättöl med lätta inslag av fruktiga estrar och en liten kryddighet. Snygg, utan störande moment och med betydligt mer kräm än mången annan lättöl.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar