Sveriges infekterade ölvärld

, , 10 kommentarer
Nu trodde ni kanske att jag skulle skriva något om att det finns många nya svenska bryggerier som dras med kvalitets och infektionsproblem och som vid första anblick verkar sakna självinsikt alternativt kvalitetskontroll. Icke, sa Nicke! Det här handlar om det infekterade sociala klimat som börjat uppstå på vissa håll i den svenska öldrickarvärlden.

Om du bara dricker öl hemma och går in på bloggar någon gång ibland för att läsa lite har du nog ingen aning om vad jag pratar om och jag kan redan nu tipsa om att sluta läsa och gå tillbaka till ölglaset. Det kommer vara trevligare. Om du däremot tenderar att följa diskussioner på ölforum, Facebook och i viss mån bloggar kanske du förstår vart det här är på väg och kanske är det också då läge att fortsätta läsa.

Kanske ska jag börja med en självbekännelse. Jag är alldeles säkert inte oskyldig till allt som följer nedan och jag har definitivt sagt och skrivit en del provocerande saker. Jag försöker bli bättre och jag hoppas att fler också vill skärpa till sig lite. Det börjar nämligen uppstå allt mer trist ölsnobbism, allt mer vi-och-dom-mentalitet och allt mer nerrackande på folk med avvikande åsikter från ens egna. Kanske tråkigast av allt är att jag ser allt fler personangrepp.

Det finns öl som är bättre än annan öl, men bra och dåligt är i mångt och mycket subjektiva egenskaper. Det betyder att det du tycker är en bra öl kan din nästa tycka är en dålig öl, och båda har rätt. Att ens egen åsikt skiljer sig från sin nästas betyder att man tycker olika. Inte att någon har rätt eller fel. Inte att någon är bättre än någon annan. Det betyder verkligen inte att man får en rätt att racka ner på de som tycker annorlunda.

Det finns öl som är svårare att få tag på än andra öl. Det betyder inte att den som dricker ovanliga öl är häftigare eller bättre än någon som håller sitt intresse till vad som finns på Systembolagets hyllor.

Det finns lägen då det är befogat att ifrågasätta och kritisera. Det betyder inte att det är okej att krydda kritiken med skällsord och personangrepp. 

Det här handlar inte om att respektera öl. Det här handlar om att respektera sina medmänniskor och deras åsikter. Öl innehåller som bekant alkohol och det kan alltid hända att man hamnar i en diskussion där man på grund av för lite blod i alkoholomloppet säger eller skriver något mindre genomtänkt. Det är nog något man får acceptera. Det jag har reagerat allt mer på under de senaste månaderna sträcker sig förbi ogenomtänkta fyllekommentarer.

I mångt och mycket är den svenska ölkulturen väldigt positiv och gemytlig med god gemenskap och mycket vänlighet. Det är en stor anledning till att jag själv försöker vara en aktiv del av den och sprida den vidare. Tyvärr känner jag att det bland öldrickare blir allt vanligare med allt från översittande snobbism till mer eller mindre kraftiga personangrepp.

Jag tror helhjärtat på att bloggar, ölforum och deras tillhörigheter är en viktig del av att sprida ölkulturen vidare, men om den här utvecklingen av dess sociala klimat fortsätter är jag inte säker på att jag vill försöka locka dit folk. Varför kan vi inte bara fokusera på det positiva, kreativa och konstruktiva? Vi är duktiga på det, egentligen.

Det här är vad jag tycker. Vad tycker du? Håller du med eller är det jag som är överkänslig? Jag hoppas på det senare...

10 kommentarer:

 1. Jag tror du har rätt till viss del, men kanske inte riktigt så kraftigt som jag (subjektivt) uppfattar det i din text.

  Ölkulturen som subkultur går igenom samma faser som de flesta andra subkulturer. De som är tidiga "på tåget", kan ibland bete sig som att deras position är hotad när fler tillkommer och drar detg ytterligare till sin spets och "ser ner" på de som tillommer och gillar saker de själva en gång tyckte var ballt..... Personligen tycker jag det är väldigt synd att det har kommit mer och mer i ölvärlden, men är kanske oundvikligt..... Tyvärr finns risken att elitismen blir så kraftig att den förstör, men i ölvärlden tror jag inmte vi kommit dit ännu iaf....

  Jag blir själv väldigt glad varje gång jag får någon att testa en Sleepy Bulldog eller Fullers London Porter och de gillar den. Då vet jag att jag lett dem in på en helt ny stig och vart de väljer att hamna är upp till dem själva. De måste inte bli sådana som hänger på låset vid släppen, eller tradar till sig obskyra flaskor från USA, bara det att de köper (kanske bara ibland) något anat än industrilagern gör mig glad.

  Blev kanske lite virrigt, men jag hoppas budskapet gått fram...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns nog flera sanningar där Joel. Budskapet går i alla fall fram :)

   För min del har tyvärr elitism och försvarandet av sin "position" med alla möjliga medel redan förstört en del av det roliga och trevliga med ölvärlden men jag är väldigt glad att höra att andra inte har uppfattat det lika kraftigt som jag har.

   Radera
 2. Eller så ignorerar jag dem kanske lite mer bara....

  Jag kämpar iaf för att vända trenden.... Ölträffen jag håller på att plenera och skrivit lite om på BSF är lite av den kampen...alla ska vara välkommna...även om man tycker att det senaste T5 släppet är det grymmaste man provat, så skadey vara ok

  SvaraRadera
 3. Johan, har inte märkt av det så mycket på bloggar och forum osv. Däremot har jag sprungit på det på krogen några gånger. Främst i form av folk som är hyfsat nya (6 mån - 12 mån typ) i ölintressent, ofta med en hel del hipstermentalitet. De brukar släppa tvn när de förstår att man är mer insatt än vad de själva är. Men tänker främst på när dessa personer pratar med någon som inte är så insatt och när de får ta emot smyghån från någon dryg jävel. Får mig att må dåligt

  SvaraRadera
 4. i stort tycker jag att folk e schyssta. men jag kan störa mig på - som jag uppfattat det - nyfrälsta som fått för sig att amerikansk microöl är det bästa man kan dricka, att grundvillkoret för gott öl är att det luktar kåda och är obalanserat beskt. samtidigt ser man ner på kvalitetsöl i mellanskiktet (tysk öl i synnerhet, men även brittisk). men det där ordnar väl till sig med tiden.

  vad elitismen beträffar, tillkommer den väl alla subkulturer, inte minst så pass manligt präglade som ölvärlden. lite som musikerkretsar, antar jag. så där är nog loppet kört. där får man helt enkelt förlita sig på sin integritet. en tacksam förebild finner man ju i m jackson. även bark i sverige är både mkt kunnig och vidsynt, tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Jag kan till viss del hålla med om att det verkar finnas några på ölforum som börjat änga sig åt elitism vilket är en mycket tråkig riktning om vi väljer att följa den. Håller inte med om att det måste ingå i vissa faser utan det ankommer på de som är tongivande och erfarna att hålla ner de som försöker brösta sig. Visar de som skriver mest att de inte accepterar detta och hjälper de nya att svara på frågor utan att vara nedlåtande så kommer de som vill visa sig på styva linan inte vara kvar. I mina andra intressen finns det olika exempel på där det finns mycket tuppfäktning och där det inte finns någon som helst sådana tendenser. Jag har alltid gillat ölvärlden just på grund av den välkommnande attityden och jag hoppas det fortsätter så.

  SvaraRadera
 6. Bra inlägg Johan, tack för det!

  Jag känner igen lite av det du skriver om. Själv tror jag inte att jag bryr mig så mycket om det egentligen men jag har faktiskt mer eller mindre slutat att snacka (även om jag smygläser) på ölforum mest på grund av tidsbrist, men kanske också pga ointresse numera då det ofta blir ändlösa och meningslösa diskussioner om vad som är rätt eller fel.
  Ölvärlden var ju, är är väl fortfarande i viss mån, en öppen arena där man hjärtligt släpper in nya ölälskare med öppna armar utan att förhäva sig.Trenden med elitism som du säger kanske breder ut sig alltmer och det är såklart mycket tråkigt.
  Jag vet att du Johan är ett föredöme i öl-Sverige, då du i flera olika evenemang (SHBF t.e.x) har ställt upp och arbetat ideellt med vad det verkar honnörsorden ödmjukhet, kamratskap och nyfikenhet.

  Fortsätt så :)

  PS! Den som förhäver sig på internetforum gör väl bort sig en smula publikt...?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det Rick! Fast jag undrar om du kanske blandar ihop mig med någon annan, för jag kan inte riktigt dra mig till minnes att jag arbetat med just SHBF. Inte mer än att besöka och rapportera från hembryggar-SM och Belgoträffen.

   Radera
 7. Att både ordförande och sekreterare i Skandinaviska ölskribenter sprider lögner och osanningar, det är vad som är infekterat. Livet är inte den gulliga drömvärld som du lever i. Folk vill ha den bästa ölen, inte någon närproducerad svensk skitöl.

  usch

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du att jag har skrivit som är lögn och osanning, Anna? Jag är öppen för konstruktiv kritik så specifiera gärna. Om du inte vill gå in på detaljer offentligt är du välkommen att maila mig istället.

   Radera