Uppsnappat i Örebro

, , 2 kommentarer
När man springer på sådana däringa ölfestivaler hittar man alltid lite nyheter och skvaller om man håller öron och ögon öppna. Här är lite av det jag hört under helgens festival.

-Systembolaget ska släppa svensk DIPA och racet bland svenska bryggare är igång. Oppigårds Thurbo DIPA lär vara en stark utmanare. Sigtuna har i sin tur gjort fyra olika offertbrygder, två med med mer karamellmalt och två med havre, alla med olika humlegivor. Slottskällan, St Eriks m fl har förstås också bryggt sina varianter.

-Om inte Thurbo DIPA vinner offertprovningen kommer Oppigårds att släppa den i beställningssortimentet istället. Med tanke på hur det har gått för Amarillo och Indian Tribute lär det nog bara vara en tidsfråga innan vi ser Thurbo DIPA i ordinarie sortimentet.

-Brekeriets försäljning har skjutit i höjden efter att de släppte Saison och Roken i det lokala sortimentet och nu är det frågan om de behöver tänka om i sitt upplägg för att möta efterfrågan och ha en rimlig arbetssituation.

-Sigtuna har vunnit en Systembolagslansering på craftlager på burk och fått en beställning på 400 000(!) liter. Det motsvarar i grova drag halva deras förväntade årsproduktion 2012. Tur för dem att de håller på att installera fler tankar. Var burktappningen ska ske är ännu inte helt klart. De kikar på att skaffa egen burklina men bristen på utrymmet är ett problem.

-På grund av den ökande humlebristen har Oppigårds börjat med långtidskontrakt på sina humleinköp. Nu kör de kontrakt på tre års inköp för att kunna säkra den humle de behöver. Kan det vara första svenska mikrobryggeriet som kör på humlekontrakt?

-Alambic har fått in ett litet antal flaskor av en specialhumlad variant av Poperings Hommelbier. Allt är på väg ut till landets krogar och jag kan intyga att den är mycket trevlig med en frisk fruktighet. Håll utkik!

-Närke har bryggt Death By Hops som är en direkt uppskalning av hembryggarföreningen Källarknuts DIPA, Death By Hops 3. Kul med hembrygder som kommer till liv på kommersiell skala också. Jag missade DBH 3 men den nu kommersiella varianten är riktigt trevlig.

-Old Worthy har nya öl på gång och jobbar dessutom på att utveckla deras Scottish Pale Ale som redan introducerats på den svenska marknaden. Framöver kommer en 80 shilling med såväl chokladmalt som torvrökt malt samt en skotsk IPA där man tagit hjälp av ölhistoriker för att komma fram till ett recept som ska efterlikna de IPA som bryggts i Skottland.

Dessutom händer det en del som inte är officiellt ännu, som jag därmed blivit ombedd att inte skriva om. Det händer en del i ölsverige, det kan ni vara säkra på.

2 kommentarer: