Att vara ölintresserad student i Uppsala

, , 4 kommentarer
Många hör studenterna klaga på att studiemedlen inte räcker till och det är så jobbigt ekonomiskt. Då kan det verka väldigt jobbigt att vara en ölintresserad student. Jag är just en ölintresserad Uppsalastudent och jag kan intyga att det faktiskt inte är så jobbigt. Vi har tillgång till massor av bra öl, till bra priser dessutom.

Till att börja med räcker faktiskt studiemedlet rätt långt så länge man inte har ett alltför dyrt boende. Med pengar på fickan finns det många ställen i Uppsala att spendera dem på god öl i Uppsala. Förutom sex olika Systembolagsbutiker, varav åtminstone tre tar in T5-nyheterna, har vi ju våra nationspubar. Totalt finns det 13 stycken nationspubar och fler än en säljer mer än bara stor stark.

Den mest kända på ölsidan må vara Ghuben som i åratal skrutit med att de har flest ölsorter i hela Uppsala. Det stämmer knappast längre i och med att O'Connors håller sig med i runda slängar 1000 sorter på flaska och därtill ett gäng fat. Men bland nationspubarna har Ghuben klart störst flasksortiment. På alla nationspubar beror utbudet för tillfället till ganska stor del på vem nationen valt till pubmästare för terminen, liksom vilka ekonomiska restriktioner (eller brist på sådana) denne fått från sina överordnade. Vad jag märkt under mina fem terminer i Uppsala är att utbudet verkar bli bättre och bättre för varje termin och den här hösten är det bättre än någonsin. Ghuben har omkring 200 öl i sina kylar och i stort sett allt är erkänd kvalitetsöl. Alesmith, Brewdog, Drie Fonteinen, Mikkeller och Lagunitas, för att bara nämna några.

Andra nationspubar breddar vårt utbud. Orvars är förvisso mest kända för att ha den billigaste stora starken (19 kr!) men de håller också ett fint flasksortiment och framförallt är det här man tittar in om man är sugen på fatöl. Häromveckan drack jag både Moor JJJ och Redchurch Double IPA Chinook på fat på Orvars, för 52 kr glaset. Även Svantes, Kalmars, Västgötakällaren och V-dalapuben brukar hålla sig med ett hyfsat utbud. En nationsrunda i Uppsala kan alltså vara god, rolig och prisvärd.

Nyckeln till nationernas låga priser är billig/gratis arbetskraft från engagerade studenter tillsammans med att de inte behöver ta ut moms på det de säljer (däremot betalar de moms på inköp till skillnad från vanliga pubar). Servicen blir ibland därefter. Engagerar man sig i nationerna kan man förstås också åtnjuta rabatter och få dricka riktigt billig öl. Som ölintresserad student finns det andra spännande extraknäck att få också, till exempel som guide/provningsledare på Gamla Slottskällans Bryggeri, något jag själv gjort en längre tid.

Utöver studentpubarna finns förstås O'Connors med flera som gör att utbudet i Uppsala är bland de bästa i Sverige. Med Stockholm 40 minuter bort med tåget tillsammans med ölfestivaler i Örebro och Linköping på två timmars avstånd vardera finns det inte mycket kvar att klaga på. Vi ölintresserade Uppsalastudenter har det bra!

4 kommentarer:

 1. Har hört att det ska va svårt att komma in på studentpubarna som icke student. Hur går man till väga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer bra det. Är man student på annan ort kan man fixa gästkort genom någon bekant Uppsalastudent, men om man inte är student alls är det väldigt svårt. Alla är väldigt hårda på att kolla studentleg! Det enda jag kan tänka mig är om man känner någon som har en vald post på en nation och har KK-kort som kanske kan få in någon.

   Radera
 2. Udda inlägg med tanke på att du är på ÖÖWF;) / Nisse666

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var inte på ÖÖWF när jag skrev det, bara på väg dit ;)

   Radera