Tema: Nynäs - Bokrecension: Allt utom en stor stark

, , Inga kommentarer

Nynäshamns Ångbryggeri har funnits i 15 år och historian som leder fram tills grundande är ännu äldre. Alla datum och årtal började därför bli svåra att minnas för grabbarna och man bestämde sig för att försöka få allting svart på vitt och dokumentera sin historia. Att det skulle mynna ut i en bok var inte riktigt tanken från början men allteftersom arbetet fortskred och man började plocka fram gamla bilder stod det snart klart att det kunde bli en ganska bra bok. Som av en lycklig slump kom den i tryck bara veckor före deras 15-årsjubileum och blev till slut lite av en jubileumsbok.

På väg hem med pendeln efter ett besök på bryggeriet slog jag upp boken om Nynäshamn Ångbryggeris historia, som har fått det passande namnet Allt utom en stor stark. Någonstans kring Märsta slog jag igen den igen efter att sträckläst den från pärm till pärm. Särskilt lång är den inte med sina 146 sidor men innehållet är fängslande och när man väl börjat läsa vore det lättare att släppa taget om en starkströmskabel än att släppa taget om boken.

Vi får följa Tonys, Cribbas, Lasses, Pelles och sedermera Thomas väg genom ölresor i Europa, medlemspuben Hagges Bärsklubb, hembryggning och allt annat som lett fram till att de idag är delägare i Nynäshamns Ångbryggeri. Det står snabbt klart att det var långt ifrån enkelt att starta ett mikrobryggeri i Sverige på slutet av 90-talet och respekten för grundarnas outtröttliga slit växer i takt med sidnumren.Det är en charmig "företagsbiografi" där vi lotsas genom åren med jämna avbrott för personporträtt av delägarna såväl som andra viktiga personer i deras historia. Och så bilderna. Många av bokens bilder kommer från gamla privata fotoalbum och är mer personliga än proffsiga, vilket bara förstärker bokens charm. Man blir sådär härligt glad av att läsa den, bläddra i den eller bara titta på bilderna.

Trots att man får punga ut med 300 kr (inkl frakt) för att köpa den via Nynäs presentshop, eller 250 kr om man har vägarna förbi bryggeriet, är den helt klart prisvärd. Att den är relativt kort kompenserar den med att berätta en god historia. En historia som alla ölintresserade svenskar borde känna till. Ett hett julklappstips!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar