Snabbrecensioner av decemberölen på Systembolaget 2012

, , 2 kommentarer

Nu på lördag släpps 27 nya öl på Systembolaget och som vanligt med de exklusiva släppen blir plånboken betydligt tunnare om man vill komma hem med en flaska av vardera nyhet. Det är en vid blandning av mixpack, magnumflaskor och exklusiva öl förpackade i pappcylindrar på bästa whiskymanér. För att hjälpa er att hitta vad ni behöver köpa och vad ni kan lämna på hyllan kommer här korta kommentarer om nästan alla öl i släppet, baserat på dagens nyhetsprovning på Systembolaget.

T5 - fyrtiotal butiker

De Struise Pannepot Old Fisherman's Ale 2011
Mycket pumpernickel och lite eldig rost. Torkad frukt ligger i bakgrunden och lurar. Intensiv smak som drar åt rågbröd med marmelad. Tungt och intensivt, kan nog bli ännu bättre med lite ålder.

Stone 16th Anniversary IPA
Intensivt kryddig och "grön" humle dominerar aromen tillsammans med en krydda som drar åt en dålig bloddy-mary-mix. Beskan drar iväg ordentligt i smaken som annars domineras av trött humle och konstiga kryddor som inte går ihop i mitt smaksinne. Obalanserat bottennapp...

Nils Oscar Julöl 2012
Tung kropp med mycket rost som ligger över något gömda chokladtoner. Lätt eldighet mot slutet, och en smygande efterbeska som drar med sig rostigheten i en andra omgång. Kompetent men inte speciellt spännande.

Mikkeller Fra Til
Pepprigt rivig doft med lätt rökighet. Mycket kraftig smak med en stor rostighet, på gränsen till för mycket för min smak. Kvar på tungan ligger en diffus kryddighet och när allt annat försvunnit ligger en kraftigt rostig och besk eftersmak kvar som faktiskt blir jobbig.

Nögne Ö God Jul
Knäckebrödig doft med chokladkola och vörtbröd. Smaken är medelfyllig och välbalanserad med inslag av gräsig humle och karamell. Mustigt och gott! Mogen smak som nog ändå framstår som den tål lite åldring.

Nögne Ö Underlig Jul
Julkryddig doft med nejlika, ingefära och lite kanel på en grund av vörtbröd och knäck. Väldigt julig pjäs! Smaken är också den mycket kryddig, där ingefäran tar de första och största kliven. Bakom den ligger en relativt lätt kropp med karamell och rostat bröd. Svårplacerad öl som jag inte riktigt vet om jag gillar eller inte. Den behöver nog sitt tillfälle.AleSmith YuleSmith Winter
Den typiska mixen av halvtrött humle och kola från en amerikansk red ale. Mycket intensiv humlighet i doften men samtidigt känns den inte helt pigg. I smaken känns det fräschare och kolasmaken stör inte humlen lika mycket utan de ger plats åt varandra. Något söt i slutet för att vända tillbaka mot beskare domäner i eftersmaken. Ovanligt bra för sin stil får jag ändå säga.

Port Brewing Santa's Little Helper
Kraftig rostighet med stark kaffesmak och en lyxig chokladton som kämpar sig fram. Bakom det kraftpaketet finner jag lite gräddkola och en lätt kryddighet. Nästan lite överväldigande smak som njuts bäst i små sippar, men den blir ingen favorit för mig.

Fuller's Vintage Ale 2012
Toffeedominerad doft med inslag av päronjuice och lite vaniljkräm. Mycket trevlig doft som gör att smaken lämnar mig lite besviken då den innehåller simplare drag av rå malt och saknar den mjuka härligheten i doften. Kanske vinner på några år?Harviestoun Highland Odessey mixpack
-Old Engine Oil
Köttig doft med inslag av tomat. Umami, tro? Efter långa försök kommer mitt doftsinne förbi kött- och tomattonerna och hittar även choklad och knäckebröd. Smaken är en aning lätt och lämnar inget bestående intryck. Lite klyschigt, men det är verkligen en lättdrucken och småtrevlig porter som inte står ut åt något håll.

-Ola Dubh 12
Soja, vanilj, torvrök och choklad i en märklig blandning som sätter fart på hjärncellerna. Varje sniff leder till nya intryck och på så sätt är det en mycket intressant öl. Sojan är dock återkommande och så även i smaken, vilket leder till ett intryck av sälta. Märkligt, märkligt. En till öl som jag inte riktigt vet vad jag ska tycka om.

-Ola Dubh 18
Mångfacetterad arom med torv, tjära, hav, choklad, lite finare soja och vanilj. Här kan man i ännu högre grad hitta nya intryck i varje ny sniff. Man skulle nog kunna spendera en timme i en skön länsfåtölj med att bara sitta och dofta och försöka bena ut alla doftintryck. Eftersom jag finner båda soja och ha har jag svårt att släppa tanken på sushi. Smaken är också den nyansrik och turligt nog lite mer dämpad på sojadelen. Det ger starka associationer till en öde havsstrand med tång på grusstranden och ett salt hav som slår mot klipporna och en öde gammal fiskebåt som drivit i land. Jag gillar när en öl kan måla upp sådana bilder för ens inre, men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att ölen i sig saknar något.

Courage Imperial Russian Stout
Choklad, kola, cappuchino och nougat samsas med en medelfyllig rostighet. Det lovar gott men är lite kantigt. Jag gillar den ändå men kan, återigen, tänka mig att den tjänar på att få ligga till sig och bli rundare i sin framtoning.

SKA Molé Stout
Rejält chilisting i doften. Skarpt och nästan lite syrligt på ett sätt som påminner om inlagda jalapeños. Mycket chili i smaken tillsammans med en något odefinierad kryddighet och lite vörtbröd. Relativt lätt kropp och inte speciellt stark trots den enorma chiliaromen. Mycket annorlunda tingest på alla sätt och vis. Flummig, som Joao uttryckte det.

Nynäshamn Valsviken Vinterpoter 2012
Läs en fullständig recension här. Ett härligt välbalanserat inslag bland alla extremer i detta släpp.

Alaskan Smoked Porter
En försiktig ton av rökt kött ligger i framkant kring en kropp med choklad, lättrostat kaffe och pumpernickel. Smaken följer i samma fotspår med en mycket trevlig rökighet. Det här, mina damer och herrar, är en riktig klassöl och om man gillar rauchbier, Nils Oscar Rökporter eller något annat i den stilen blir man sannolikt frälst av den här godingen.


T6 & T7 - vinkällarbutikerna 

Schloss Eggenberg Samichlaus Bier 2012
Stark, eldig doft med mycket torkad frukt, marsipan och stora drag av portvin. En lätt touch av kryddad rom. Mogen, härligt rund smak. Starkt och stort, lyxigt och värdigt.

Baladin Super Bitter
Stor gräsig arom med lätta toner av rostat bröd i bakgrunden. Övervägande besk smak som drar ut i en lång efterbeska med en härlig gräsig ton, men känns överlag en aning tunn i smakerna och blir lite för endimensionell.

Baladin Lune Riserva Teo Musso 2010
Fullständig recension finns här. Står sig mycket bra mot de andra ölen i provningen.

Nut Birra Divina
Ljus öl med typiska belgiska jästsmaker i form av en ljus, spritsig fruktighet med lite drag av kryddnejlika. Låg beska och en lätt sötma. Behaglig men saknar lite smakdjup.


Mikkeller Red/White Christmas
Spännande doft med drag av exotisk frukt blandat med knäck och torkad frukt. Smaken är humledriven till en början med rivig beska och en fräsch fruktighet blandat med grön humle, som till viss del övergår i en maltigare ton med mer knäck. Gott, men lite rivigt.

Hoppin' Frog Frosted Frog
Pepparkaksdeg! Jag kastas tillbaka i tiden till julbak med mamma medan snön faller i driver utanför fönstret. Känslan är svår att kasta bort trots att jag sitter i en steril provningssal tillsammans med drygt 20 andra ölskribenter och är långt ifrån något julbak. I smaken drar kryddigheten lite mot glögg men pepparkaksdegen hänger kvar, framförallt kanel och torkad ingefära. Udda öl på alla sätt och vis. Inte helt olik pumpaölen men ändå något annat.

Brewdog San Diego Scotch Ale
Mycket chokladkola i den milt eldiga doften som ackompanjeras av vanilj och rågbröd. Smaken är söt och eldig med mer framträdande vanilj kring chokladkolan, som gör det till lite av en godisöl. Jag känner mig inte helt övertygad dock.

Hoppin' Frog Barrel Aged B.O.R.I.S. the Crusher
Tungt, tungt med tydliga smaker av bourbonlagring med lite karamell och mycket vanilj över en intensivt chokladig kropp med inslag av kaffe. Oerhört kompetent imperial stout som hittar en fin balans mellan grundöl och fatlagring, mellan choklad och vanilj, mellan kraft och elegans. Smakar det så kostar det, men den här ölen är verkligen värd sitt pris.


Dessutom kommer Frequency Aint Nuthin To F*** Wit, Strömsholms Malakias 2012 och Samichlaus Helles 2012, alla i T7.Fler artiklar om släppet:
BeerSweden
Allt om Öl

2 kommentarer:

 1. Nøgne Ø Underlig Jul kräver verkligen sitt tillgälle. Fösta gången den släpptes här så la jag undan en flaska i 3 år, men insåg lite förvånat att absolut ingenting hänt med den under den tiden. Har nu en (nu) ännu äldre flaska i skafferiet som lag är lite nyfiken på.

  Var inte du med på bloggarträffen i Uppsala? Där drack vi ju en nära tjugoårig Courage IRS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kryddöl verkar kunna bevaras rätt bra!

   Jo, det var ju jag som drog ihop hela den bloggarträffen. Den Courage IRS vi drack där var mycket spännande, likaså den Courage IRS jag drack på Kulminator ungefär ett år tidigare, som var tio år äldre än då (från 1983). Frågan är ju om den som släpps nu har samma extrema lagringspotential som de äldre årgångarna hade.

   Radera