O'Connors fyllde 19

, , Inga kommentarer

En av Uppsalas mest framstående ölpubar firade idag sin 19-årsdag med pompa och ståt. Mörkret hade precis slukat staden när jag parkerade cykeln vid Fyrisån och klev upp mot Stora Torget för att se att kön in gick ner genom hela trappan och tio meter ut på torget. En populär tillställning för en populär pub.

Det bjöds, i ordets rätta bemärkelse, på en buffé av läckerheter och flera timmar efter sista tuggan är jag fortfarande jobbigt mätt. Revbensspjäll med kött som föll av benet vid minsta beröring, läckra pajer, lufttorkad skinka och potatisgratäng var bara några av sakerna som dukats upp, och allt som krävdes av oss besökare för det var en garderobsavgift och planeringsförmågan att hämta ut en gratis biljett i baren några dagar tidigare.

Till maten beställde jag in en Beer Here Dark Hops på fat, en öl som jag ser som lite av en banbrytare på den skandinaviska ölscenen och som fortfarande håller hög klass. Särskilt till revbenen satt den som ett smäck med sina mörka, karamelliga smaker som etsade sig fast vid allt karamelliserat kött, med sina chokladiga toner som gifte sig med glazen och med sin humlekick som sparkade det feta i maten åt sidan.

Efter en extra portion revben (vilket väl förklarar att jag fortfarande är ordentligt mätt) slank vi upp till Loyalty Bar där Mikael "Gonzo" från Wicked Wine kvällen till ära stod bakom kranarna och serverade klassiska Bigfoot och modernt påhitt i form av To Öl Baltic Frontier, en IPA med havtorn och enbär. Bigfoot är alltid Bigfoot, särskilt på fat, så att säga. Baltic Frontier visade sig vara en ganska lätt och mycket pigg IPA som spelade starkt på en ljus citrusaktig fruktighet blandat med syrliga bär och, ja, havtorn antar jag. Spännande och god! Tillsammans var de O'Connors i ett nötskal, tuffa gamla klassiker blandat med häftiga nykomlingar.

Tack för att ni finns, OC!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar