Snygg öl i lyxförpackning

, , Inga kommentarer
Baladins förpackningar ger en exklusiv känsla

Det sägs att man äter med ögonen. Kanske dricker vi lite med ögonen också? Många system för ölbedömning räknar in hur ölet ser ut i glaset men spelar det någon roll hur drycken är förpackad? Smaken påverkas ju förstås inte direkt av flaskans utseende, men om man sätter öl i ett sammanhang handlar det ju också om en upplevelse och där spelar ögonens intryck också roll.

Förpackningen i sig kan förmedla mycket om produkten. Har du tänkt på att lågprisprodukter ofta också ser väldigt billiga ut, med enkel design etc? Det handlar förstås om att man med utseendet vill förmedla att det är just en budgetprodukt, inte att spara in några futtiga kronor på en billigare design. Tvärtom skulle jag gissa på att de företagen lägger ner ganska mycket pengar på att få fram rätt "budgetlook". Det omvända gäller förstås också, en vacker och spännande förpackning skapar förväntningar på produkten.

Jag tycker också att en snygg förpackning skapar ett mervärde för mig när jag dricker öl. Helhetsupplevelsen blir ett snäpp bättre när producenten tänkt på allt och lagt ner tid på en tilltalande förpackning. Mikrobryggerier är generellt hyfsat duktiga på snygg branding men få lyfter fram det lilla extra. Kanske vill man inte verka alltför exklusiv utan bygga mer på en vardagslyxkänsla. Kanske är det också därför det blir extra kul när bryggerierna lägger ner lite extra på sina förpackningar. Ett exempel är Valsviken Vinterporter från Nynäshamn som kommer förpackad i en snygg liten kartong eller för den delen Baladins öl som vanligtvis kommer i riktigt snygga flaskor och i specialfall som Lune till och med kommer i en sjyst "whiskycylinder".

En spexig eller extra lyxig förpackning är en sjyst isbrytare om man har gäster hemma och någonstans kan det kanske också göra ölskeptiker något mer mottagliga, när de ser att det är något som inte bara är tråkiga burkar. I butiken är det ju också många som väljer "något med snygg etikett".

Poängen är väl alltså att en snygg öl också förtjänar en värdig förpackning. Vad tycker du, spelar det någon roll hur ölen är förpackad så länge den är god?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar