Häromdagen var det en nyhetsprovning av öl som släpps på Systembolaget på lördag men det fanns också tillfälle att prova 88 öl ur det lokala beställningssortimentet. Innan provningen startade pratade vi med en del ansvariga hos Systembolaget och tog upp att det kunde vara ett problem att en del bryggerier hade dålig kvalitetskontroll och att Systembolaget inte heller har kvalitetskontroll på dessa öl, med resultatet att skadad öl hamnar på hyllorna. Under provningen visade det sig att förvånansvärt många öl var förvånansvärt dåliga, och eftersom Systembolaget uppmanade oss att tycka till om det har jag nu sammanfattat mina tankar i ett mail som jag även delar med er här.
Först en liten kommentar för att förklara varför Systembolaget inte har någon kvalitetskontroll på dessa varor. De ligger alla i beställningssortimentet, vilket är "leverantörernas sortiment" där de får sälja i stort sett vad de vill så länge det håller sig inom lagen och etiketterna stämmer och är regelriktiga.
Här är så den text jag skickat till Systembolaget:
"Med anledning av gårdagens temaprovning med lokalproducerade öl och den korta diskussion vi hade inför den kring kvalitetskontroller hör jag av mig till er med mina åsikter och funderingar i frågan.
Utav de 88 lokalproducerade öl vi provade fann jag åtminstone 17 som var mer eller mindre odrickbara på grund av infektioner och felsmaker. Därutöver var det många fler som hade mindre felsmaker. Dessa odrickbara öl var inte utspridda över de olika bryggerierna utan det rörde sig snarare om en dryg handfull bryggerier vars samtliga öl i provningen var dåliga. Det rör sig inte om personlig smak i dessa fall utan om uppenbart skadade öl, där bryggerierna har brustit i sin kvalitetskontroll.
Detta riskerar att skada ert rykte som återförsäljare, det generella ryktet för svensk öl och förstås bryggerierna själva samt avskräcka folk från att gräva djupare i ölkulturen. I den monopolställning ni har kan ni förstås inte förbjuda producenter och leverantörer att sälja sina varor i beställningssortimentet men ni bör kunna ställa kvalitetskrav på de produkter ni erbjuder extra tjänster för.
Det handlar inte om mer än att ställa krav på en grundläggande kvalitet. Den bedömningsskala ni redan använder till offertprovningar bör gå utmärkt att använda till detta, där ni endast ställer kravet att två av tre provare anser att den uppfyller en grundläggande kvalitet. Eller något liknande. De produkter som inte klarar av kvalitetskontrollen blir åtminstone fråntagen möjligheten att ingå i den logistiklösning som tillåter kunder att beställa dessa produkter till sin butik utan extra kostnad för producenten. Möjligheten att lagerföra sina produkter på de tre närmaste butikerna är kanske svårare att rucka på?
En lösning är att ni kvalitetsprovar alla dessa produkter, men man kan också tänka sig att det är först när en produkt får in ett visst antal reklamationer, relaterat till dess försäljning, under en tidsperiod som ni tar in den för kvalitetskontroll. Det bygger förstås på att kunder i allmänhet är duktiga på att reklamera felaktiga produkter.
Det borde bli bäst för alla om producenterna får lov att ta tag i sin kvalitetskontroll."
Vad har ni läsare för åsikter kring det här?
Vinnare i Great American Beer Festival 2024®
4 timmar sedan
En liknande krönika ur hembryggarperspektiv har redan påbörjats av oss på Hembryggarbloggen och kommer troligtvis publiceras inom kort med... Men jo, det är ett visst problem med kvalitetskontroll...
SvaraRaderaHalloj! Är en relativ nybörjare på det här med "finöl" och har inte druckit IPAs, Stouts och liknande i mer än drygt ett år. Har ofta sett i diverse öl-bloggar att recenserade öl ibland har felsmaker och/eller är skadade. Själv har jag ingen aning om jag druckit öl som är dålig, så min fråga är: hur vet jag det?
SvaraRaderaBland ölen som finns i Systembolagets ordinarie sortiment är det sällan man finner några större felsmaker. Det är mycket möjligt att du har varit beskonad från skadade öl.
RaderaSå länge du inte själv tycker att det smakar illa är det väl inte så mycket mer att fundera över. En felsmak är just bara en oönskad smak, det blir inte skadligt att dricka ölen. En vanlig felsmak är dock något som påminner om kål eller kokta grönsaker i allmänhet, som kan komma från ett ämne som kallas DMS. En infektion gör ofta ölen syrlig samt många udda smaker. Det blir oftast ganska uppenbart. De öl jag syftar på i texten ovan hade så stora och uppenbara fel att man inte alls behöver vara någon van öldrickare för att märka av dem, de är så dominerande att det är i princip omöjligt att missa dem.
Tackar för svaret, då vet jag ungefär vad jag ska vara uppmärksam på. Och ja, jag har nog varit skonad från defekta öl hittills. Får se hur det går nu när jag så smått börjat söka mig utanför bolagets mer ordinarie grejer.
RaderaJag tror inte att folk i allmänhet går tillbaka med dåligt öl till Systemet utan de häller nog bara ut det och tänker att det där var en äcklig öl, den köper jag inte mer. Det är nog bara vi ölnördar som reklamerar dåligt öl och det är lite synd för de mindre bryggerierna måste få veta när de skickar ut dålig öl på hyllorna för att kunna förbättra sin produktion.
SvaraRadera