Tema: Nynäs - Comté och Bötet Barley Wine

, , 2 kommentarer

I den avslutande delen av Nynäshamntemat behandlas passande nog något man gärna avslutar en dag med: Ost och öl. Bötet Barley Wine 2011, som nyligen släpptes på Systembolaget, tar sig an en ost som vi sällan pratar om när det gäller kombinationer av öl och ost, nämligen den franska opastöriserade osten comté. I det här fallet är det till och med två olika comté, en ung och en som är längre lagrad.

En ung comté smakar mer mjölkigt och sött än en mer lagrad, som har en mer mogen, utvecklad och kraftfull smak. De är inte lika vanliga i svenska ostdiskar som till exempel gruyere eller appenzeller men förekommer i de flesta välsorterade ostdiskar och ostbutiker. Den är enkel att ta till sig och perfekt för den som vill pröva något nytt på ostsidan.

Bötet Barley Wine är en återkommande årgångsöl från Nynäshamn och den senaste årgången kom på Systembolaget den första november. Det finns fortfarande en hel del flaskor kvar ute i landet men passa på att plocka på dig dina flaskor innan de tar slut. Jag upplever nämligen den senaste årgången som en av de bästa hittils och den blir bättre med ålder. Med en kraftig smak av karamell och torkad frukt som toppas av en avvägd beska är det en trevlig ostöl. Till rätt ost förstås.

Den yngre comtén visade sig nämligen lite för lätt i karaktären och sprang och gömde sig när Bötet kom farande. Inte en helt lyckad kombination. Jag tror istället att en lätt och chokladig porter, en inte alltför kraftig bock eller en frisk saison kan passa bra till. Till den lite längre lagrade comtén kommer däremot Bötet till sin rätt. Den kraftigare smaken från lagringen leder till ett bekvämt möte mellan ost och öl. Ostens gräddighet bjudermöter upp ölens kolasmak i till vals medan den kraftigare delen av ostens smak agerar wingman genom att ställa sig i baren och snacka med ölens fruktigare sida. En vinnande kombo och en skön avslutning på en lång dag. En lyx du bör unna dig själv lite då och då.

2 kommentarer:

 1. Tack för tipset, Comté är en av mina favoritostar!
  Jag är imponerad att du hittade 2 olika lagringsnivåer... Jag har själv aldrig fått/hittat info om lagringstid i svenska affärer. I Frankrike är det mycket vanligare och där jag brukar gå efter äldre än ett år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag nämnde visst inte att de här två var inköpta i Frankrike. Min mamma har precis varit där och måste haft med sig minst ett kilo comté hem, så jag fick lite av vardera lagringsnivå :)

   Radera